Rakúsko a Dánsko rokujú o spolupráci s Izraelom o výskume a výrobe vakcín

0
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas očkovania vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od výrobcu Pfizer/BioNtech v priamom televíznom prenose v zdravotníckom stredisku Šeba pri Tel Avive v sobotu 19. decembra 2020. Izraelský premiér, ktorý sa nechal zaočkovať spolu s ministrom zdravotníctva, tak spustil očkovaciu kampaň v krajine. Onedlho sa stretne s premiérmi Rakúska a Dánska. (Foto: TASR/AP)

Rakúsko a Dánsko sa chcú dohodnúť na úzkej spolupráci s Izraelom v oblasti výskumu a výroby očkovacích látok a liekov. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v sobotu oznámil, že spolu s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou budú o tom hovoriť budúci týždeň s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Informovala o tom agentúra DPA.
      

Podľa Kurza budú obaja cestovať do Izraela 4. marca. “Našou hlavnou prioritou je urýchliť výrobu a zaobstaranie vakcín pre budúcnosť,” uviedol šéf rakúskej vlády na sociálnej sieti. Cieľom podľa neho musí byť aj príprava na fázu po lete v súvislosti s možnými ďalšími mutáciami koronavírusu.
     

 Izrael rýchlo postupuje pri očkovaní a medzičasom umožnil mnohým obyvateľom do značnej miery návrat k normálnemu životu zavedením tzv. zeleného pasu pre ľudí, ktorí boli zaočkovaní alebo sa zotavili z ochorenia Covid-19. Kurz je dôrazným zástancom vytvorenia takéhoto projektu aj v Európskej únii.
    

  V Rakúsku, ktoré pred troma týždňami opätovne otvorilo obchody a prevádzky mnohých služieb, počty nových prípadov nákazy koronavírusom znova stúpli na úroveň okolo 2000 za deň. Vláda vo Viedni rozhodne o ďalších krokoch na zasadnutí v pondelok.
      

Dánsko má na druhej strane v súčasnosti jednu z najnižších mier infekcie v EÚ. Dáni majú však naďalej obavy z nákazlivejšieho tzv. britského variantu koronavírusu, ktorý sa stal v krajine dominantným. V pondelok niektoré pandemické obmedzenia v Dánsku zmiernia, keď okrem iného po viac ako dvoch mesiacoch znova otvoria veľkú časť maloobchodu, dopĺňa DPA.

- Reklama -