Skupina E3 kritizuje Irán za obmedzenie kontrol vo svojich zariadeniach

0
Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi hovorí po návrate z Iránu na letisku vo Viedni 21. februára 2021. Irán a MAAE dospeli k dočasnej dohode, ktorá umožní pokračovanie inšpekcií v iránskych jadrových zariadeniach, hoci v obmedzenej podobe. Po ukončení rokovaní v Teheráne to v nedeľu večer oznámil šéf MAAE Rafael Grossi, ktorého citovala agentúra DPA. (Foto: TASR/AP)

Irán začal od utorka obmedzovať medzinárodné inšpekcie vo svojich jadrových zariadeniach. Teherán sa takto snaží vyvinúť tlak na európske krajiny a administratívu prezidenta USA Joea Bidena, aby zrušili ekonomické sankcie a obnovili jadrovú dohodu z roku 2015, uviedla agentúra AP.

Skupina európskych signatárov tejto dohody (E3) označila toto konanie Iránu za nebezpečný krok. V spoločnom vyhlásení Británie, Francúzska a Nemecka, ktoré v utorok zverejnilo britské ministerstvo zahraničných vecí, sa uvádza, že rozhodnutie iránskeho vedenia zastaviť implementáciu dodatkového protokolu v rámci Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA) pre iránsky jadrový program je ďalším porušením povinností zo strany Teheránu.

Trojica európskych krajín súčasne upozornila, že Teherán takto významne znižuje možnosti dohľadu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) nad dodržiavaním záruk vyplývajúcich zo zmluvného dokumentu.

Vo svojom vyhlásení Londýn, Paríž a Berlín vyzvali Irán, aby upustil od prijatých opatrení a úzko spolupracoval s MAAE.

Porušenie jadrovej dohody zo strany Iránu a snaha obmedziť medzinárodné inšpekcie podčiarkujú podľa AP zložitosť problému, ktorému čelí Biden. Ten sa snaží zvrátiť rozhodnutie svojho predchodcu Donalda Trumpa, ktorý v roku 2018 v mene USA jednostranne odstúpil od dohody s Iránom. Naopak, Nemecko, Francúzsko, Británia, Čína a Rusko sa túto dohodu snažia udržať pri živote.

JCPOA bola najvýznamnejším paktom medzi Iránom a hlavnými svetovými mocnosťami od islamskej revolúcie v roku 1979.

- Reklama -