Malta: Zatkli troch mužov podozrivých z dodania bomby, ktorá zabila novinárku

0
Na archívnej snímke zo 16. októbra 2018 kvety a sviečka sú položené pred fotografiou zosnulej maltskej blogerky Daphne Caruanovej Galiziovej počas vigílie v meste Valetta. Jedného z troch mužov obvinených z vraždy maltskej investigatívnej novinárky a blogerky Daphne Caruanovej Galiziovej odsúdili v utorok 23. februára 2021 na 15 rokov väzenia krátko po tom, ako pred súdom priznal svoj diel viny na tomto trestnom čine. Sudca prijal dohodu o vine a treste, ktorú predložili prokurátori a právnici Vincenta Muscata po tom, ako sa ich klient v súdnej sieni vo Vallette v utorok priznal ku všetkým obvineniam. Muscat musí zároveň zaplatiť 43.000 eur na súdnych trovoch. (Foto: TASR/AP)

Maltská polícia zatkla v utorok troch mužov podozrivých z dodania bomby, ktorej výbuch zabil maltskú novinárku a blogerku Daphne Caruanovú Galiziovú. Informovala o tom agentúra Reuters.

K ich zatknutiu došlo v deň, keď muž obvinený z vykonania jej vraždy súhlasil s dohodou o vine a treste. Výmenou za toto priznanie bol Vincent Muscat namiesto doživotného trestu v utorok odsúdený na 15 rokov väzenia.

Podľa nemenovaného justičného zdroja poskytol Vincent Muscat polícii dôležité informácie o prípade vraždy novinárky, ktorá upozorňovala na korupciu na Malte, najmenšej krajine Európskej únie.

Vincent Muscat bol v decembri 2017 zatknutý spolu s dvoma ďalšími podozrivými osobami, bratmi Georgeom a Alfredom Degiorgiovcami. Následne boli obvinení zo zaobstarania, nastraženia a odpálenia bomby v automobile, ktorej explózia zabila známu novinárku. K jej vražde došlo 16. októbra roku 2017.

Na rozdiel od Muscata jeho spoluobvinení, bratia Degiorgiovci, naďalej odmietajú svoju vinu v tejto kauze.

Agentúra Reuters spresnila, že trojica mužov zadržaných v utorok bola identifikovaná ako Jamie Vella a bratia Adrian a Robert Agiusovci. Podľa Reuters sa zatknutí a ich právnici odmietli vyjadriť k tomuto najnovšiemu vývoju v kauze vraždy novinárky.

Nemenovaný právny zdroj uviedol, že zmienená trojica mužov je podozrivá z dodania bomby a SMS kódu, ktorý bol potrebný na jej aktivovanie.

Podľa polície aktivovali výbušné zariadenie na diaľku Muscat a jeho spoločníci, ktorí predtým sledovali, ako novinárka autom odchádza zo svojho domu.

Zo spolupáchateľstva na vražde novinárky je obvinený aj multimilionár a podnikateľ Yorgen Fenech, ktorý mal kontakty v najvyšších politických kruhoch.

On sám tieto podozrenia odmieta. Na výsluchoch však tvrdil, že novinárkinu smrť si želal KeithSchembri, šéf kancelárie maltského expremiéra Josepha Muscata.

Podnikateľ Fenech šéfoval konzorciu, ktoré v roku 2013 vyhralo tender maltskej vlády na výstavbu plynovej elektrárne. Figuroval aj ako majiteľ spoločnosti 17 Black, ktorá údajne vyplácala tajné finančné odmeny vtedajšiemu maltskému ministrovi cestovného ruchu Konradovi Mizzimu a spomínanému Schembrimu.

Melvin Theuma, ktorý bol podozrivý z toho, že sprostredkoval vraždu Caruanovej-Galiziovej, dostal v novembri roku 2019 imunitu pred trestným stíhaním. Theuma totiž poskytol vyšetrovateľom dôkazy, ktoré by mohli byť na súde použité na odsúdenie objednávateľa vraždy.

O takúto dohodu žiadal v januári aj Vincent Muscat. Jeho žiadosť však bola zamietnutá, preto namiesto toho prijal dohodu o vine a treste.

V rámci tejto dohody ponúkol Muscat nielen informácie, ktoré by mohli objasniť vraždu novinárky, ale aj nevyriešenú vraždu miestneho právnika, ktorá sa odohrala v roku 2015. Podľa Reuters zrejme tieto dva prípady spolu nesúvisia.

Vincent Muscat nemá nič spoločné s Josephom Muscatom, ktorý bol predsedom vlády v čase vraždy Caruanovej Galiziovej, pričom v decembri roku 2019 oznámil svoju demisiu. Uviedol vtedy, že tak koná v súvislosti s prípadom vraždy novinárky, s ktorou bol spájaný jeho kancelár Schembri.

Schembri bol jedným z najvplyvnejších ľudí v politike na Malte. Šéfom kancelárie premiéra Josepha Muscata bol až do novembra roku 2019, keď ho polícia začala vypočúvať v súvislosti s vraždou novinárky. Schembri všetky podozrenia zo spoluúčasti odmieta.

- Reklama -