Španielsko: Protesty proti uväzneniu rapera znova prerástli do násilia

0
Demonštranti protestujú šiesty večer po sebe na podporu uväzneného kontroverzného španielskeho rapera Pabla Haséla v Barcelone v nedeľu 21. februára 2021. V centre Barcelony prepukli potýčky medzi políciou a skupinami prevažne mladých ľudí. (Foto: TASR/AP)

Demonštrácie na podporu uväzneného kontroverzného španielskeho rapera Pabla Haséla v nedeľu už šiesty večer po sebe skončili násilnosťami. V centre Barcelony prepukli potýčky medzi políciou a skupinami prevažne mladých ľudí, informovala agentúra AP.

Rovnako ako v predošlých dňoch sa aj nedeľňajší protest v Barcelone začal pokojne. S príchodom súmraku však napätie vzrástlo, keď protestujúci oblečení zväčša v čiernom pochodovali ulicami k tamojšiemu policajnému ústrediu.

Katalánska polícia zasiahla s cieľom rozhnať dav po tom, ako na jej príslušníkov asi pol hodinu hádzali kamene, fľaše, odpadky či petardy. Obchody v centre Barcelony sa pritom znova stali terčom vandalov, ktorí rozbíjali výklady.

Na demonštráciách za raperovo prepustenie zadržali dosiaľ viac ako 100 ľudí, z nich siedmich v nedeľu. Protesty vypukli po tom, ako Haséla v utorok zadržali, aby ho odviedli na výkon deväťmesačného trestu odňatia slobody. Ten súd raperovi známemu tvrdo ľavicovými názormi udelil za tvíty a texty piesní, ktoré podľa verdiktu urážali španielskeho kráľa a schvaľovali terorizmus.

Katalánska polícia oznámila, že len v sobotu zadržala v Barcelone a ďalších okolitých mestách 35 ľudí po tom, ako výtržníci rozbíjali výklady a dostávali sa do zrážok s policajtmi. Ďalšie protesty po celom Španielsku vrátane metropoly Madrid boli prevažne pokojné.

- Reklama -