JAR: Približne polovica obyvateľov sa nakazila koronavírusom

0
Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa počas očkovania vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od americkej spoločnosti Johnson and Johnson v Kapskom Meste v stredu 17. februára 2021. Juhoafrická republika (JAR) spustila v stredu očkovanie proti koronavírusu. Tamojšie obyvateľstvo budú očkovať vakcínami od americkej firmy Johnson & Johnson (J&J). FOTO TASR/AP

Ochorenie COVID-19 postihlo približne polovicu obyvateľov Juhoafrickej republiky (JAR). Ukazujú to štúdie a štatistiky. Zároveň naznačujú, že koronavírus si vyžiadal o desaťtisíce ľudských životov viac, než je oficiálne zaznamenaných. Informácie priniesla vo štvrtok tlačová agentúra AFP.
      

Krajina, zasiahnutá pandémiou najhoršie v Afrike, zaznamenala od mája 2020 o vyše 140.000 prirodzených úmrtí viac. Uviedla to Juhoafrická rada pre lekársky výskum.
      Popredná súkromná zdravotná poisťovňa Discovery odhaduje, že približne 90 percent týchto úmrtí spôsobil covid, takže skutočný počet úmrtí na toto ochorenie presiahol 120.000.
      Oficiálne hlásila JAR takmer 1,5 milióna prípadov nákazy koronavírusom, z ktorých takmer 48.500 bolo smrteľných.
      Štatistici sú však presvedčení, že tieto údaje sú podhodnotené.
      Ich závery sa vo všeobecnosti zhodujú s výskumami protilátok proti koronavírusu, ktoré dokážu aj po vyliečení človeka ukázať, či bol nakazený.
    

  Výskum takmer 5000 darcov krvi zo štyroch provincií, zverejnený minulý týždeň, potvrdil, že koronavírusom sa od začiatku pandémie nakazilo 32 až 63 percent osôb, ktorým vzorky krvi odobrali – v porovnaní s dvoma až troma percentami klinicky potvrdenej miery nákazy.
      

Väčšinu protilátok zistili v provinciách Východné Kapsko a KwaZulu-Natal, ktoré sa stali ohniskami počas druhej vlny nákazy v JAR. Tá sa začala v decembri, mesiac pred uskutočnením výskumu.

- Reklama -