Odpoveď Naďovi: Starostovia Zemplína žiadali vládu, aby ich odbremenila od testovania

0
Na snímke zľava starosta obce Nižný Hrušov Ján Fenčák, starostka obce Nižný Hrabovec Marcela Pčolinská, majiteľ zvernice susediacej s areálom bývalého štátneho podniku Chemko Strážske Jozef Adamík a starosta obce Kladzany Daniel Lorinc počas tlačovej konfencie 8. októbra 2020 na obecnom úrade v Nižnom Hrabovci v okrese Vranov nad Topľou. Témou bolo zverejnenie nových rozborov vo voľne žijúcej zveri testovanej na PCB a výsledky rozboru na potvrdenú prítomnosť PCB v ľudskom tele v súvislosti kontamináciou regiónu priemyselnou výrobou v bývalom podniku Chemko Strážske, š.p. FOTO TASR - Roman Hanc

Papierom, ktorý má podľa ministra obrany SR Jaroslava Naďa (OĽANO) dokazovať, že starostovia v rámci regionálnych združení ZMOS sú usmerňovaní, aby vytvárali mediálny tlak a dojem, že už nedokážu zabezpečiť testovanie, by mala byť zápisnica združenia miest a obcí vranovského regiónu. V dokumente, ktorý má TASR k dispozícii, sa však hovorí len o zaujatí spoločného stanoviska zemplínskych regiónov k prípadným ďalším kolám testovania a o “vyvinutí tlaku aj na ZMOS, aby už mestá a obce boli odbremenené od testovania”.
      

Dokument je súhrnom aktuálnych tém na posledný februárový týždeň. Navrhuje podľa tohtotýždňových výsledkov v okrese odbremeniť mestá a obce vo vranovskom regióne od každotýždenného testovania. Rovnako “iniciovať zemplínske regióny v rámci Prešovského kraja (Svidník, Stropkov, Humenné, Medzilaborce, Vranov nad Topľou) a Košického kraja (Michalovce, Trebišov, Sobrance, Kráľovský Chlmec) a zaujať jednotné stanovisko k prípadným ďalším kolám testovania, vyvinúť tlak aj na ZMOS, aby už mestá a obce boli odbremenené”.
      

Tajomník Združenia miest a obcí vranovského regiónu (ZMO VR) Ján Fenčák pre TASR uviedol, že počas stredajšej (17. 2.) videokonferencie samosprávam, naopak, odporučili otvoriť ich mobilné odberové miesta (MOM) aj počas najbližšieho víkendu (20. a 21. 2.). “Rovnako tak využiť počas testovania možnosti, ktoré zamedzia zhromažďovaniu sa obyvateľov pri čakaní na výsledky testov. Prípadne aj to, že ak obec svoju MOM neotvorí, dohodnúť sa na využití služieb v susednej obci,” cituje Fenčák z výstupov videokonferencie, ktoré rozposlali členom regionálneho združenia. Súčasťou výstupu sú aj spomínané témy o iniciovaní jednotného stanoviska k prípadným ďalším kolám testovania.
     

 Minister obrany po štvrtkovom prvom rokovaní vlády uviedol, že starostovia v rámci regionálnych organizácií Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) majú byť usmerňovaní, aby “rebelovali” proti testovaniu na ochorenie COVID-19. Povedal to v odpovedi na novinársku otázku o možnej úprave modelu testovania a vyjadreniach samospráv o personálnom i finančnom vyčerpaní z doterajších kôl masového skríningu.
      

Naď vyhlásil, že má listinný dôkaz, ktorý sa týka jedného z regiónov východného Slovenska. “Videl som to čierne na bielom, že starostovia sú usmerňovaní, aby vytvárali mediálny tlak, že už nedokážu zabezpečiť testovanie. Jednoducho je tu snaha z rôznych skupín o nátlak na obce, aby vytvárali dojem, že už to nedokážu zvládať,” povedal minister. Detaily “papiera” konkretizovať nechcel. Hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák v reakcii upozornil, že dôveryhodnosť obvinenia môže potvrdiť len jasne predložený dôkaz, respektíve konfrontácia s údajnými iniciátormi. TASR ZMOS poskytol i spomínaný dokument, ktorý by mal byť tým, o ktorom hovoril Naď.

- Reklama -