Sociálne zariadenia nie sú nemocnice, hovorí Ghanamová k problému prevozu klientov

0
Ghanamová sa angažovala a j v Občianskom združení Šanca pre nechcených, ktoré začalo s projektom výstavby Hniezd záchrany na Slovensku v roku 2004. Ako povedala prezidentka občianskeho združenia Anna Ghannamová, dodnes sa v Hniezdach našlo 13 novorodencov. Od vzniku tejto iniciatívy sa rapídne znížil počet mŕtvych bábätiek na Slovensku. Zo štatisticky predpokladaných 20 (bývalo to v priemere 10 ročne) sa počet znížil na 3. „Z 13-tich živých zachránených novorodencov sa k trom z nich vrátili vlastné mamy. 10 z nich bolo po zákonnej 6-týždňovej lehote adoptovaných do nových rodín,“ konkretizovala Ghannamová.

Predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb (APSS) v SR Anna Ghannamová odmieta, aby riaditelia zariadení sociálnych služieb museli rozhodovať o tom, kto má právo na zdravotnú starostlivosť a kto nie. „Toto my robiť nebudeme,“ reagovala s poukázaním na problém s prevozom klientov zo seneckého sociálneho zariadenia do nemocnice pre nedostatok voľných lôžok.
     

 „Chápeme a rozumieme tomu, že nemocnice sú plné a bojuje sa o každé lôžko. Ale my máme svoju kompetenciu, ktorá niekde končí a končí tam, kde začína kompetencia zdravotníckeho zariadenia,“ uviedla. „Ministerstvo zdravotníctva musí okamžite konať a rozhodnúť. Ak máme málo lôžok, nech postaví poľnú nemocnicu alebo nech to rieši iným spôsobom,“ podotkla.
     

 Ďalej vyhlásila, že zdravotníci sa často snažia presvedčiť sociálne zariadenia, aby si ponechali pacientov vo svojej starostlivosti. „Niektoré sa na to podujmú aj napriek tomu, že nie každé zariadenie má svoju zdravotnú sestru a môže zabezpečiť jej prítomnosť 24 hodín denne,“ dodala.
     

 Sú prípady, keď nestačí bežný kyslíkový prístroj, ktorý majú zariadenia k dispozícii, a je potrebná pľúcna ventilácia. „Ústava zabezpečuje a garantuje človeku pomoc v núdzi a akútnu zdravotnú starostlivosť. My len potrebujeme, aby sa to dodržiavalo a aby sa nedostatok lôžok začal riešiť iným spôsobom, keď vidíme, že situácia sa zhoršuje,“ doplnila.

- Reklama -