Ide o čínsku biologickú zbraň, hovorí pražský arcibiskup kardinál Duka o COVID-19

0

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka označil koronavírusovú pandémiu za čínsku biologickú zbraň. Vyhlásil to vo svojej kázni v pražskej Katedrále svätého Víta ešte začiatkom februára. V utorok na to upozornila televízna stanica CNN Prima News.
     

 Duka v kázni povedal, že pôvod koronavírusu poznajú všetci vojenskí špecialisti, ale nechcú alebo nemôžu o tom hovoriť.
     

 Proti jeho výroku sa ohradil napríklad imunológ Václav Hořejší. Podľa pražského arcibiskupstva je Dukov výrok vytrhnutý z kontextu.
      

“Teraz, v tejto situácii, čelíme najhoršiemu čínskemu vírusu, úniku biologickej zbrane. O tom sú presvedčení všetci vojenskí špecialisti na celom svete, ktorí sa o tom boja hovoriť alebo to nesmú povedať,” vyhlásil Duka začiatkom februára.
     

 Imunológ Hořejší pre CNN Prima News povedal: “To, čo som počul, je absolútne škandalózne. Pán kardinál sa stáva šíriteľom falošných správ. Som tiež katolík a hanbím sa, že naša cirkev má na čele takéhoto človeka.”
     

 Ľudia, ktorí považujú koronavírus za umelo vytvorený, to podľa neho hovoria len z politického alebo ideologického dôvodu.
      

Vedci sa domnievajú, že vírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 sa na ľudí preniesol z netopierov alebo iných zvierat. Pravdepodobne sa to podľa ich názoru stalo na juhozápade Číny. Vládnuca čínska komunistická strana tvrdí, že vírus pochádza zo zahraničia. To však vedci odmietajú.
     

 Až tento rok v januári prišiel do Číny tím Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), aby pátral po pôvode ochorenia a aby zistil, ako sa koronavírus preniesol na človeka. WHO vo svojej správe následne uviedla, že sa podrobne nezaoberala otázkou, či koronavírus mohol uniknúť z laboratória, čo však je podľa tejto organizácie veľmi nepravdepodobné.

- Reklama -