Bittó Cigániková: Napísala som Nicholsonovej, nech neblázni, že to prežijeme. Mala som pocit, že sme za ňou stáli

0
predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Janka Bittó Cigániková (SaS) Foto: TASR

“Príde mi to celé ako škoda a zbytočne prehnaný krok,” hovorí poslankyňa Janka Bittó Cigániková (SaS) o odchode europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej zo strany SaS. A prečo hodnotí reči poslanca Vašečku(OĽANO) ako nechutné?

Z SaS odišla zakladateľka strany, populárna Lucia Ďuriš Nicholsonová. Dôvodom je tlačovka o údajne nevyužitej miliarde, na tlačovke ste boli s ňou. Nicholsonová povedala, že ju mrzelo, že sa jej strana nezastala, lebo mala pravdu. “Richard Sulík sa za mňa nepostavil,” vyhlásila. A “dorazilo” ju vraj, že vy ste napísali na sociálnu sieť, že ste boli na tlačovke omylom. Ľudsky ste ju vraj ranili. Čo vy na to? 

Zamrzelo ma to. Boli sme s tlačovkou inak dohodnuté, napríklad Veroniku Remišovú nemala ani spomínať. Ale napriek tomu som bola tri dni  ticho a nevyjadrovala som sa k tomu, nehovorila som, že som nemohla nijako ovplyvniť vývoj a to, čo hovorí kolegyňa a že som sa na tom nijako nepodieľala. Nevyjadrovala som sa k tomu preto, lebo som mala pocit, že ak  sa k tomu vyjadrím, Lucia v tom ostane sama. Potom som sa dozvedela, že Lucia zvažuje odchod z SaS načo sa  verejnosť logicky začala pýtať, že a čo tá Bittó Cigániková, čo stála vedľa nej? Prečo jedna áno a druhá nie? Bola som donútená odpovedať, ale moja  reakcia prišla až potom ako ona  oznámila,  že chce odísť. Takže nemyslím si, že odišla po  mojom statuse,  lebo ten prišiel  až ako reakcia na to,  že ona chce odísť a ako reakcia na pochopiteľné otázky verejnosti. Určite je to pre ňu ťažké. Vždy je ťažké, keď urobíme chybu a musíme sa k nej verejne priznať. Ale myslím si, že v tomto  nie  je objektívna,  ani vecná, ale verím  a dúfam, že časom sa to zmení.

A podporu zo strany SaS vidíte vy ako?

Nebolo našim cieľom  ju nepodporiť, ja  som, naopak, mala pocit, že sme ju podporili,  že sme za ňou stáli.  Naozaj som sa tri dni k ničomu nevyjadrovala, aby nemala pocit, že sme ju v tom  nechali samu.

Vy ste spolu hovorili po tej tlačovke?

Už potom nebola veľmi príležitosť. Ale napísala som jej esemesku, keď vyšlo najavo, že chce odísť. Napísala som jej, nech neblázni, nech vydrží, že to spolu prežijeme, že to prehrmí a že to nie je taká vážna vec, aby kvôli tomu odchádzala zo SaS-ky alebo z politiky. Dodnes si to nemyslím. Lucia hovorila veci, ktoré hovorila a aj s tým kontextom bolo  všetko v poriadku.  Len jedna vystrihnutá veta urobila  taký mediálny boom, že to poškodilo nášho  koaličného partnera a  to nebolo v poriadku, ale nie je to ani dôvod  na odchod  z politiky. Príde mi to celé ako škoda a zbytočne prehnaný krok.

Ste dve najvýraznejšie političky SaS. Aké ste mali vzťahy? 

Ja som ju vždy obdivovala a aj obdivujem do dnešného dňa. Prichádzala som do SaS, keď už ona bola hotová politička. Vzhliadala  som k nej, lebo bola krásnou, silnou, múdrou ženou a je ťažké  k  takej žene nevzhliadať. O to viac ma mrzelo, keď sa rozhodla takýmto spôsobom reagovať a odísť. Sme ale dospelí a musíme sa vedieť popasovať s vecami normálne. Dúfam, že Lucia bude časom  schopná  pozrieť sa na  to objektívne a prijať aj svoju mieru zodpovednosti a prestane sa na nás hnevať.  Nikto z nás jej nechcel zle a nikto ani nemohol reagovať inak, lepšie. Skutočne sme v spleti koaličných vzťahov,  ktoré nie sú  vždy jednoduché a túto situáciu neočakával nikto z nás.   

Odôvodnenie Lucie Nicholsonovej pre odchod z SaS je, že tisíce ľudí končia v čase pandémie namiesto pri prvej pomoci od štátu, v sieti chudoby. Vysťahovávajú ich na ulicu a štát nepomáha. Vraj chcela upriamiť pozornosť na to, čo hovorila o nevyužitej miliarde, aby sme sa spamätali, kým príde 20 miliárd z eurofondov a nakladali s nimi účelovo.  Myslíte, že sa jej odchodom systém pomoci občanom a prerozdeľovanie eurofondov zmení?

Ja si  myslím, že upriamila pozornosť na to, či sa minú v čase všetky fondy, hlavne z Európskeho sociálneho fondu a Fondu regionálneho rozvoja. Odchodom na túto  tému neupriamila viac pozornosti.

Vy momentálne čelíte útokom Richarda Vašečku (OĽANO), podľa ktorého vás treba na najbližšej schôdzi odvolať z funkcie šéfky zdravotníckeho výboru Národnej rady. “Jej útoky na ministra Krajčího prekračujú všetky medze. Vysmieva sa všetkým koaličným dohodám (nehlasovala ani za Programové vyhlásenie vlády) a jej komunikácia je na úrovni zlomyseľného a ignorantského človeka,” vyhlásil.

Mrzí ma ideológia pána Vašečku, ktorý je radikálny zástanca úplného zákazu interrupcií a ktorý pred pár rokmi hlasoval za 12 ročný trest pre ženy, ktoré absolvujú umelé oplodnenie. Pán Vašečka nemá rád slobodné a silné ženy s vlastným názorom a preto ma neprekvapuje, že proti takýmto ženám bojuje nie len mimo parlamentu ale aj v ňom. Je pokrytecké, že hovorí o porušovaní pravidiel a pritom jednoznačne takýmto návrhom porušuje koaličnú zmluvu.

Moja súčasná kritika spočívala najmä v tom, že v čase najväčšieho počtu mŕtvych na koronavírus tu riešime opäť interrupcie a kultúrne vojny.

Poslanec Vašečka hovorí, že ste si strelili gól do vlastnej brány, lebo Krajčího kritizujete za opatrenie, ktoré v roku 2019 SaS podporila… 

To vôbec nie je pravda. V roku 2019 Marek Krajčí prišiel s tým, že ženy, ktoré chcú absolvovať utajené tehotenstvo a následne dať dieťa na adopciu, tak to neurobia a radšej idú na interrupciu, aby nemuseli okoliu nič vysvetľovať. Pán Krajčí navrhoval, aby takáto žena s utajeným pôrodom mala nárok byť práceneschopná a mohla sa pred okolím na ten čas takpovediac skryť pred okolím. S tým sme súhlasili,  dodnes to považujem za dobrý nápad.Súčasťou tohoto návrhu ale boli aj iné veci,  s ktorými som už nesúhlasila. Lenže v parlamente to je tak,  že v  prvom rade podporíte v prvom rokovaní myšlienku a potom v druhom  čítaní už nehlasujete za zákon, ak sa to “neprečistí” úplne podľa vašich predstáv. A prečo o tom hovorím? V tom čase za mnou chodilo viacero žien a pýtali sa, prečo som  to  podporila? A upozornili ma, že v parlamente to je tak, že vás zlanária na dobrý návrh, povsúvajú však okolo maličkosti, ktoré ale vlastne nie sú maličkosti, lebo ich na vás budú vyťahovať celý život v štýle:  “a veď vy ste podporili toto či tamto!!!”…  A presne to sa stalo.

Chcete sa od toho teda dištancovať?

Áno. Ja som nič takéto nepodporila, ja som podporila myšlienku ochrany žien, ktoré chcú absolvovať utajený pôrod. To podporím kedykoľvek  aj dnes. Nehovoriac o tom, že ja  som sa ani nezúčastnila toho hlasovania v Národnej rade,  ja som nehlasovala “za” a bolo to práve preto, že tam bolo potom už dosť veľa vecí, s ktorými som nesúhlasila. Časť nášho klubu podporila myšlienku utajených pôrodov, to je všetko čo sa stalo. Tak nech si pán Vašečka  neskresľuje realitu, ako sa mu to hodí. Je to nechutné.

- Reklama -