Daňovo-odvodové príjmy v roku 2020 klesnú o 2,5 %, je to menej, ako sa čakalo

0
minister financií SR Eduard Heger (OĽaNO) Foto: TASR

Vďaka stabilnejšiemu trhu práce a domácej spotrebe je výpadok príjmov nižší, ako sa očakávalo. Daňovo-odvodové príjmy v roku 2020 klesnú o 715 miliónov eur, čo predstavuje pokles o 2,5 %. Vyplýva to z najnovšej daňovej prognózy Inštitútu finančnej politiky (IFP), o ktorej informoval tlačový odbor Ministerstva financií (MF) SR.

Predošlé odhady sa tak v dôsledku lepšej ekonomickej situácie nenaplnili. “Oproti očakávanému poklesu daňových príjmov za minulý rok 2 miliardy eur bude pokles iba 715 miliónov eur. Samozrejme, je to veľmi veľká suma, ale na druhej strane potešujúca, pretože je nižšia, ako sa čakalo,” skonštatoval na sociálnej sieti minister financií Eduard Heger (OĽANO).

Nižší výber daní pocíti najmä štátny rozpočet cez výpadok korporátnej dane. MF spresnilo, že to spôsobilo ochladenie domáceho a zahraničného dopytu počas uzatvorenia ekonomík. Konečný výpadok firemnej dane sa však môže ešte zmierniť, ak sa pozitívny vývoj z druhej polovice roka 2020 doma aj v zahraničí pretaví aj do ziskov.

Prvotné pesimistické očakávania o výpadku príjmov sa vďaka vývoju daní zo spotreby a trhu práce nenaplnili, k čomu podľa rezortu financií prispeli aj vládne opatrenia. Trh práce zaznamenal mierny pokles pre obmedzenia najmä v sektore služieb. MF priblížilo, že svižné oživenie obchodných partnerov a udržanie aktivity v priemysle zabránilo výraznejšiemu rastu nezamestnanosti. Lepší vývoj v ekonomike sa naplno prejavil v domácej spotrebe, ktorá sa na rozdiel od susedných krajín medziročne neprepadla.

Výnos dane z pridanej hodnoty (DPH) sa udržal na úrovni roka 2019. To sa podľa rezortu financií môže pripísať aj rozmachu nákupov cez internet, rastu bezhotovostných platieb či presunu spotreby zo sektorov s historicky vyššou daňovou medzerou (napríklad kaviarne, pohostinstvá, reštaurácie) do maloobchodu podporeného zavedením eKasy.

Pokračujúce pandemické opatrenia však tlmia ekonomickú aktivitu. MF dodalo, že s predpokladaným postupným uvoľňovaním opatrení a rozšírením očkovania nadviaže rast príjmov daní z trhu práce a spotreby na vyššiu ekonomickú aktivitu. Výnimkou budú podľa ministerstva príjmy z korporátnej dane, kde rast firemných ziskov sčasti zredukujú daňovo uznateľné hospodárske straty za rok 2020.

V najbližších rokoch očakáva rezort financií rast daňových príjmov každoročne približne o 1 až 1,5 miliardy eur, čo zodpovedá medziročnému rastu okolo 4 %. S takýmto rastom daňových základní počíta aj aktuálna makroekonomická prognóza. V daňovej prognóze sa uvažuje o stabilnej úspešnosti výberu daní, ekonomiku by už mohli podporiť aj investície z plánu obnovy a odolnosti.

- Reklama -