Korčok: V4 sa nemôže v Európskej únii profilovať ako politický blok,

0
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR

Minister zahraničných a európskych záležitostí SR Ivan Korčok v pondelok, v deň 30. výročia založenia Vyšehradskej skupiny (V4), zdôraznil, že nepodporuje vystúpenie SR z V4. Zároveň ale vyjadril presvedčenie, že V4 by sa nemala profilovať v rámci EÚ ako politický blok.
     

 Korčok na sociálnej sieti Facebook priblížil, že Slovensko sa k regionálnej spolupráci vo V4 zaviazalo aj v programovom vyhlásení vlády. Odmietol tak obvinenia zo spochybňovania úlohy V4 a poukázal na to, že podobne ako Česko, Maďarsko a Poľsko, aj Slovensko využíva toto zoskupenie na presadzovanie záujmov SR a posilňovanie svojich národných pozícií.
      

Šéf slovenskej diplomacie varoval, že ak sa V4 bude v EÚ dlhodobo profilovať ako politický blok, môžu tak začať uvažovať i iné štáty v rámci regionálnych zoskupení, ako napríklad krajiny Beneluxu, pobaltské štáty, juhoeurópske či severoeurópske krajiny. “Ak by tak totiž robili v EÚ všetci, tak to bude vyzerať v Únii úplne inak a mám vážne pochybnosti, či chceme práve toto,” povedal.
     

 Korčok menoval viacero oblastí, v ktorých členské štáty V4 zastávajú odlišné názory, ako napríklad plynovod Severný prúd 2, postoj voči Ukrajine, ktorú Budapešť otvorene kritizuje a aj blokuje v NATO. “Vo V4 vedľa seba žijú diametrálne odlišné pozície na obrannú spoluprácu s USA. Poľsko chce mať doma americké základne, dokonca je ochotné za ne zaplatiť, zatiaľ čo u nás sa z obrannej dohody s USA urobila najväčšia hrozba našej štátnej suverenity, a na Slovensku nikomu nevadí, že takúto dohodu bez problémov podpísali naši maďarskí susedia,” dodal minister pred odletom do Varšavy.
    

  Korčok navštívi počas pondelka a utorka postupne Poľsko, Chorvátsko, Rumunsko a Ukrajinu. Počas návštevy bude s rezortnými partnermi rokovať o aktuálnych otázkach bilaterálnej, regionálnej, európskej a medzinárodnej agendy.

- Reklama -