Kňazi budú pomáhať veriacim pri sčítavaní, biskupi vyzývajú na prihlásenie sa k cirkvi

0
Stanislav Zvolenský, predseda Konferencie biskupov Slovenska (Autor: TASR)

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) vyzvala veriacich, aby zveľaďovali dar viery tým, že sa budú hlásiť v nasledujúcich dňoch pri sčítaní obyvateľov k náboženským hodnotám. Biskupi tvrdia, že viera sa nemôže zostať “iba na papieri”, ale má sa uskutočňovať konkrétnym spôsobom – v modlitbe, bohoslužbe, v praktizovaní lásky k Bohu a k blížnemu, v prejavoch telesného aj duchovného milosrdenstva. Uviedla to KBS v pastierskom liste, ktorý adresovala veriacim.
     

 “Nastávajúci čas je možnosťou hovoriť o viere, pozývať k nej tých, ktorí sa vzdialili, intenzívnejšie svedčiť o pôsobení Boha v našich životoch, aby svet aj naším prostredníctvom počul o jeho láske, aby sa nielen skrze naše slová, ale najmä skutky dozvedel o jeho dobrote,” tvrdia biskupi. Ako poznamenali, veriaci od Boha toho veľa dostali – veľkodušne, bezodplatne, štedro. “Pripomeňme si to a prijatú veľkodušnosť a štedrosť aj my odvážne prejavujme,” uviedla KBS.
     

 Biskupi zároveň vyzvali, aby veriaci, ale aj kňazi boli k dispozícii tým, ktorí nemajú moderné technológie a pomohli najmä seniorom a ľuďom, ktorí môžu mať obavy či ťažkosti s elektronickými prostriedkami.
     

 V pastierskom liste si KBS pripomenula aj 100. výročie vysviacky troch biskupov v Nitre 13. februára 1921 – Mariána Blahu pre Banskobystrickú diecézu, Karola Kmeťka pre Nitrianske biskupstvo a Jána Vojtaššáka pre Spišskú diecézu. “Dôvera vložená do nových biskupov bola v nasledujúcich rokoch v celom rozsahu naplnená. Stali sa nielen správcami, ale predovšetkým otcami zvereného ľudu. Ich plné nasadenie za dobro veriacich bolo cítiť v mnohých oblastiach života, no najmä v duchovnej oblasti,” píše sa v pastierskom liste.
    

  Oživotvorenie cyrilo-metodských hodnôt je podľa KBS inšpiratívne aj pre dnešného človeka. “V časoch, keď sa zdanlivo končí a zaniká tradičná kultúra, pribúdajú pocity neistoty, úzkosti a vyprázdnenosti. Solúnski bratia sú aj dnes poslami nádeje. Potvrdzujú, že náboženské, kultúrne a duchovné úsilie má svoj zmysel a že je to dlhodobý proces odovzdávania a prijímania,” dodali biskupi.

- Reklama -