Maďarsko bude očkovať občanov aj čínskou vakcínou

0
Na očkovanie v Srbsku sa odvoláva aj Maďarsko, ktoré objednalo tú istú vakcínu. Vojak dostáva vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od čínskej spoločnosti Sinopharm v Belehrade v utorok 19. januára 2021. Do Srbska doviezli v sobotu milión dávok vakcíny proti novému koronavírusu od čínskej spoločnosti Sinopharm. Srbsko sa tak stalo prvou európskou krajinou, do ktorej priviezli čínsku vakcínu určenú na masové očkovanie obyvateľstva. Po vakcíne od spoločnosti Pfizer-BioNTech a ruskej očkovacej látke Sputnik V je vakcína od firmy Sinopharm už treťou, ktorou sa ľudia v tejto balkánskej krajine budú môcť zaočkovať. Akonáhle vakcínu schvália srbské úrady, očkovať sa ňou bude môcť už v nedeľu alebo pondelok. Ďalšiu čínsku vakcínu - od spoločnosti Sinovac - klinicky testovali v Turecku, Brazílii a Indonézii, pričom všetky zmienené štúdie vykazovali rozdielnu mieru jej účinnosti. Ako pripomína agentúra AFP, Srbsko, ktoré sa oficiálne uchádza o členstvo v EÚ, zároveň posilňuje svoje ekonomické, politické a vojenské vzťahy s Moskvou a Pekingom

Maďarsko dovezie v utorok z Číny 550.000 dávok očkovacej látky proti novému druhu koronavírusu. Po odlete maďarského nákladného lietadla do čínskeho hlavného mesta to v pondelok nadránom na Facebooku oznámil hovorca maďarského ministerstva zahraničných vecí Tamás Menzer.
      

Prvá zásielka čínskej vakcíny, ktorá by mala do Maďarska doraziť v utorok napoludnie, bude stačiť pre zaočkovanie 276.000 ľudí. “To je tá očkovacia látka, ktorú podali vo svete už 30 miliónom osôb. Z toho v Srbsku zaočkovali 500.000 ľudí, vrátane Maďarov žijúcich vo Vojvodine,” povedal Menzer.
    

  Podľa jeho slov preverili maďarskí experti dokumentáciu i miesto výroby tejto vakcíny. Po prevzatí očkovacej látky vykonajú potrebné kontroly ešte pracovníci Národného úradu zdravia (NNK). “Ak bude všetko v poriadku, môže sa začať očkovať,” dodal hovorca.
    

  Ak bude v Maďarsku možné očkovať už aj čínskou vakcínou, tak do Veľkej noci by mohli byť zaočkovaní všetci, ktorí sa na očkovanie zaregistrovali. Vyhlásil to v piatok (12.2.) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
    

  V Maďarsku sa od začiatku pandémie infikovalo novým koronavírusom 388.799 ľudí a nákaza si tam vyžiadala aj 13.752 úmrtí. Z ochorenia sa zotavilo 298.008 osôb. V domácej karanténe nariadenej úradmi je momentálne 20.718 ľudí. Proti ochoreniu COVID-19 už zaočkovali 336.297 ľudí, z ktorých 129.339 dostalo aj druhú dávku vakcíny.

- Reklama -