Kremeľ tiahne do boja proti Navaľnému kampaňou na sociálnych sieťach

0

Na sociálnych sieťach v Rusku sa začal flashmob “Ja/My som/sme Ignat” na podporu veterána druhej svetovej vojny Ignata Arťomenka, ktorý je poškodenou stranou v prebiehajúcom súdom procese proti ruskému opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému. Akcia bola organizovaná za účasti Kremľa, napísal v pondelok spravodajský portál Meduza.io.
      Účastníci tzv. flashmobu zdieľajú fotografiu Arťomenka s textom Ja/My som/sme Ignat” a hashtagmi #protect veterans či #yamyignatartemenko.
      Tieto posty zdieľajú aj samosprávy v regiónoch Ruska a miestni úradníci, upozornila televízna stanica Dožď. Objavujú aj v masmédiách patriacich úradom na regionálnej úrovni a šíria ich aj miestne pobočky vládnej strany Jednotné Rusko a hnutie Všeruský ľudový front, poznamenal portál Fontanka.ru.
      Zdroj z vedenia pobočky strany Jednotné Rusko v jednom z regiónov Centrálneho federálneho okruhu pre portál Meduza.io uviedol, že dostali príkaz z prezidentskej kancelárie, podľa ktorého “poslanci vládnej strany musia zverejňovať príspevky na podporu Ignata Arťomenka” na svojich kontách na sociálnych sieťach. Podľa tohto zdroja by sa v príspevkoch mal klásť dôraz na “ochranu veteránov”.
      Takéto posty by mali zverejňovať i štátne a obecné médiá, vládne orgány a provládne verejné osobnosti.
      Členovia Jednotného Ruska v strednej časti Ruska, ktorú zasiahlo silné sneženie, mali navyše 14. februára pomáhať veteránom alebo dôchodcom pri odpratávaní snehu. Tieto akcie mali zaznamenať na video alebo odfotografovať a potom zverejňovať na sociálnych sieťach.
      Zdroj zdôraznil, že tento flashmob priamo nesúvisí s tým, že 14. februára sa v Rusku pod mottom Láska je silnejšia ako strach konali hromadné podujatia na podporu Alexeja Navaľného. “Tento bol zameraný na diskreditáciu Navaľného vo všeobecnosti,” vysvetlil zdroj.
      Jeden z prvých príspevkov na podporu veterána zverejnila na svojom konte na sociálnej sieti ruská herečka a moderátorka Julija Michalkovová, ktorá má blízko ku kremeľskej strane Jednotné Rusko. Kritizovala v ňom, že “niektorí používatelia sociálnych médií sa snažia ospravedlniť hrubosť, ohováranie a bezmocnú hystériu”, ktorých terčom sa stal veterán Arťomenko.
      Sociálne siete informovali aj o ďalších akciách na podporu veteránov. Mládežníci z provládnej organizácie Ruské hnutie školákov (RDŠ) z Leningradskej oblasti koncom minulého týždňa napríklad pomocou kvadroptér vytvorili na nočnom nebi nápis Ochráň veteránov.
      Ich akcia však vyvolala aj vlnu kritiky ľudí, ktorí mládežníkov upozornili, že seniorov v Rusku by viac potešila pomoc v podobe vyhovujúceho bývania, dôstojného dôchodku, pomoci s nákupmi či posedenia pri čaji so spolubojovníkmi z čias vojny.
      Obvinenie vznesené voči Navaľnému súvisí s propagandistickým spotom televízie RT, ktorý sa vysielal počas vlaňajšieho leta v rámci kampane pred sporným referendom o zmenách v ruskej ústave. Okrem niekoľkých známych ruských osobností v ňom účinkoval aj veterán druhej svetovej vojny Ignat Arťomenko z Moskvy. Úlohou účinkujúcich bolo pred kamerou prečítať po vete z preambuly ruskej ústavy.
      Navaľnyj v reakcii na videospot označil všetkých účinkujúcich za “skorumpovaných lokajov”, za “hanbu krajiny” a “zradcov” – samotného veterána však konkrétne nespomenul.
      Celou kauzou sa následne zaoberal Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), do ktorého kompetencie patria obzvlášť závažné zločiny. Samotný veterán sa Navaľného slovami cítil urazený a ponížený, čo údajne viedlo k zhoršeniu jeho zdravotného stavu.
      Proces sa začal 5. februára, pričom samotný Navaľnyj obvinenie odmietol a prípad označil politicky motivovaný. Ďalšie pojednávanie s Navaľným v kauze ohovárania veterána Arťomenka bude 16. februára.

- Reklama -