USA: Napokon svedkov senát nepredvolá, nechce predlžovať proces s Trumpom

0
Americký prezident Donald Trump hovorí počas zhromaždenia pred Bielym domom vo Washingtone. (Foto: TASR/AP)

Americký Senát v sobotu dosiahol dohodu zabraňujúcu pristúpiť k svedeckým výpovediam v ústavnej žalobe (impeachmente) exprezidenta Donalda Trumpa. Vyhlo sa tak hroziacemu odkladu, ktorý mohol predĺžiť tento proces o niekoľko dní alebo aj týždňov, informovala tlačová agentúra AFP.
     

 Namiesto predvolania svedkov sa senátori a manažéri impeachmentu v Snemovni reprezentantov dohodli s tímom Trumpových obhajcov, že do záznamu sa uvedie iba vyhlásenie republikánskej kongresmanky Jaime Herrerovej Beutlerovej o telefonáte, v ktorom (súčasný) líder republikánskej menšiny v dolnej komore Kevin McCarthy bývalého prezidenta prosil, aby odvolal výtržníkov spred budovy Kongresu.
     

 Dohoda otvorila cestu k začatiu záverečnej diskusie v danom procese.
      

Líder republikánskej menšiny v Senáte Mitch McConnell bude v procese ústavnej žaloby hlasovať za oslobodenie Trumpa, oznámili v sobotu McConnellove blízke zdroje. Jeho rozhodnutie znamená, že Senát s takmer úplnou určitosťou zbaví Trumpa obvinení z podnecovania povstania svojich prívržencov, píše AFP.
      

Senát najskôr pomerom hlasov 55:45 povolil predvolanie svedkov, avšak senátori, manažéri impeachmentu (prokurátori) zo Snemovne reprezentantov a Trumpovi advokáti následne dospeli k dohode, ktorá umožňuje pristúpiť k záverečnej diskusii.
     

 Štvorhodinová rozprava bude rozdelená rovnomerne medzi obe strany, pričom ako prví vystúpia prokurátori zo Snemovne reprezentantov. Konečné hlasovanie o tom, či uznať Trumpa za vinného, sa očakáva v sobotu poobede miestneho času.
      

Proces ústavnej obžaloby prezidenta voči Trumpovi v Senáte sa začal v utorok 9. februára. Demokratickí členovia Snemovne reprezentantov ho obviňujú z podnecovania povstania v súvislosti s januárovým útokom jeho prívržencov na sídlo amerického Kongresu.
      

Trump je jediným prezidentom USA, na ktorého bola podaná ústavná žaloba až dvakrát v priebehu jeho funkčného obdobia. Prvýkrát čelil pokusu o impeachment v decembri 2019, Senát ho však vtedy napokon odmietol.

- Reklama -