Proces ústavnej žaloby na Trumpa pokračuje, predstúpia svedkovia

0
Na archívnej snímke zo 4. júna 2020 republikánska kongresmanka Jaime Herrera Beutlerová reční v Kapitole vo Washingtone. Americkí senátori v sobotu 13. februára 2021 schválili pozvanie svedkov a posúdenie ich svedectiev pred ukončením procesu ústavnej žaloby (impeachmentu) exprezidenta Donalda Trumpa. Celý proces, ktorého ukončenie sa očakávalo v sobotu, sa tak predĺži. Požiadavku pozvať svedkov vyslovili demokratickí žalobcovia. Ich úmyslom bolo predvolať republikánsku kongresmanku Jaime Herreru Beutlerovú, ktorá v januári zahlasovala v Snemovni reprezentantov v procese impeachmentu za Trumpovo odvolanie, aby svedčila o telefonáte bývalého prezidenta s lídrom republikánov v snemovni Kevinom McCarthym počas útokov na sídlo amerického Kongresu.Trump je jediným prezidentom USA, na ktorého bola podaná ústavná žaloba až dvakrát v priebehu jeho funkčného obdobia. Prvýkrát čelil pokusu o impeachment v decembri 2019, Senát ho však vtedy napokon odmietol. FOTO TASR/AP

Americkí senátori v sobotu schválili pozvanie svedkov a posúdenie ich svedectiev pred ukončením procesu ústavnej žaloby (impeachmentu) exprezidenta Donalda Trumpa. Celý proces, ktorého ukončenie sa očakávalo v sobotu, sa tak predĺži. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.
      

V stočlennom Senáte zahlasovalo za spomínaný návrh okrem 50 demokratov aj päť republikánov. Požiadavku pozvať svedkov vyslovili demokratickí žalobcovia. Ich úmyslom bolo predvolať republikánsku kongresmanku Jaime Herreru Beutlerovú, ktorá v januári zahlasovala v Snemovni reprezentantov v procese impeachmentu za Trumpovo odvolanie, aby svedčila o telefonáte bývalého prezidenta s lídrom republikánov v snemovni Kevinom McCarthym počas útokov na sídlo amerického Kongresu.
     

 Proces ústavnej obžaloby prezidenta voči Trumpovi v Senáte sa začal v utorok 9. februára. Demokratickí členovia Snemovne reprezentantov ho obviňujú z podnecovania povstania v súvislosti s januárovým útokom jeho prívržencov na sídlo amerického Kongresu.
      

Predpokladá sa však, že Senát tento pokus o Trumpov impeachment napokon odmietne. Demokrati majú v hornej komore Kongresu len 50 kresiel, na svoju stranu by tak museli získať až 17 republikánov, čo sa nepovažuje za pravdepodobné.
      

Trump je jediným prezidentom USA, na ktorého bola podaná ústavná žaloba až dvakrát v priebehu jeho funkčného obdobia. Prvýkrát čelil pokusu o impeachment v decembri 2019, Senát ho však vtedy napokon odmietol.

- Reklama -