Advokát takáčovcov Ribár zostáva vo väzbe

0
Na snímke polícia eskortuje obvinených zo skupiny tzv. takáčovcov v priestoroch Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zamietol žiadosť obvineného advokáta Martina R. o prepustenie z väzby na slobodu. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.
     

 “Sudca neprijal písomný sľub obvineného ani ponúknutú finančnú záruku,” doplnila hovorkyňa s tým, že rozhodnutie nie je právoplatné a obvinený proti nemu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd (NS) SR.

Martin R. bol zadržaný v októbri 2019 v rámci akcie Apač, zameranej voči bratislavskej skupine takáčovcov, a vo väzbe je približne 16 mesiacov.

Za osobu Ribára vznikla Iniciatíva advokátov za právny štát, ktorú podpísalo 80 advokátov. Iniciatívou vyzývajú generálneho prokurátora, aby prešetril zákonnosť postupu orgánov činných v trestnom konaní voči Ribárovi.

“Sme presvedčení, že advokát Martin R. do väzby nepatrí, pretože do dnešného dňa nebol v rámci trestného konania predložený jediný vecný dôkaz o tom, že by konal nad rozsah výkonu advokácie,” argumentuje obhajca Matej Marhavý.

Iniciatíva podala v tejto súvislosti spolu so Slovenskou advokátskou komorou aj ústavnú sťažnosť. Hovoria v nej o podozreniach z potláčania základného práva na súdnu ochranu a riadneho výkonu advokácie.

Ribára zadržali policajti v rámci akcie Apač. Spolu vtedy zadržali 13 obvinených, ktorí mali byť členmi bratislavskej skupiny takáčovcov.

- Reklama -