Leyenová: Oneskorili sme sa a netušili sme ako veda prekoná priemysel

1
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu vo vystúpení pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) priznala, že v rámci očkovacej stratégie EÚ došlo k niekoľkým chybám. Základné princípy tejto stratégie však šéfka európskej exekutívy zároveň bránila.
     

 “Oneskorili sme sa pri schvaľovaní vakcín. A možno sme boli iba príliš istí, že to, čo sme si objednali, skutočne načas aj dorazí,” uviedla šéfka exekutívy EÚ počas rozpravy s europoslancami.
     

 Zároveň však priznala, že eurokomisia podcenila ťažkosti spojené s hromadnou výrobou vakcín a túto situáciu opísala ako stav, keď “veda svojím spôsobom prekonala priemysel”.
     

 Viacerí výrobcovia vakcín po spustení očkovacej kampane v krajinách EÚ hlásili, že ich európske laboratóriá nestíhajú pokrývať všetky výrobné objednávky.
     

 Von der Leyenová však počas svojho vystúpenia obhajovala postup eurokomisie pri rokovaní s farmaceutickými firmami aj rozhodnutie udeliť podmienečné povolenie na uvedenie na trh nových vakcín a nie ich schvaľovanie v núdzovom režime.
   

   “V boji proti vírusu odovzdávame všetci to najlepšie, čo vieme – v rodinách, v mestách a obciach, v členských krajinách a tiež na európskej úrovni. Toho by sme sa nemali navzájom zriecť. Túto výzvu prekonáme iba vtedy, keď budeme postupovať spoločne. Náš spoločný nepriateľ je vírus,” povedala pred poslancami EP von der Leyenová.
     

 Vysvetlila, že tri až štyri týždne navyše potrebné práve na proces podmienečného povolenia vakcín, vníma ako “nevyhnutnú investíciu” na nastolenie dôvery verejnosti v nové očkovacie látky, hoci sa teraz ukazuje, že to viedlo k spomaleniu celoúnijnej očkovacej kampane.

      

- Reklama -

1 komentár

  1. URŠUĽA je sliepka , ktorá by nevedela riadiť ani verejné záchody !!! Furt by tam nebolo toaletného papiera ?! Už to že vakcíny objednávala Uršuľa (a jej úrad) hovorí o tom , ako to tam (v Bruseli) funguje !!! To čo si mal zabezpečiť každý štát EU smostatne a určite by to jednotlivé štáty EU vedeli zabezpečiť LACNEJŠIE , RÝCHLEJŠIE a v dostatočnej KVALITE , tak to robila nejaká slepica , myslým že povodom z Nemecka !? REŽIM EU je proste k NIČOMU !!!

Comments are closed.