Kolíková pripúšťa zmeny podmienok väzby aj jej lehotu, zriadila dve komisie

0
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) Foto: TASR

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) nechce prehodnocovať dôvody väzby, zmeniť by sa však mohli podmienky väzby. Uviedla to počas rokovania vlády.
      

Rezortná šéfka chce zachovať dôvody väzby. Kolúznu, útekovú a preventívnu väzbu považuje za dostatočnú a v súlade s európskym štandardom. “Čo sa týka väzby, skôr by sa mohla prísnejšie posudzovať doba, počas ktorej je osoba vo väzbe. Vytváram k tomu pracovnú skupinu, ktorá sa bude zaoberať Trestným zákonom a poriadkom. Budeme sa zaoberať tým, či nenastaviť časový limit inak, osobitne, keď ide o kolúznu väzbu,” naznačila Kolíková. O zmene treba diskutovať aj s prokurátormi.
     

 Zmeny ministerka avizuje aj pokiaľ ide o podmienky vo väzbe. Ďalšia pracovná skupina preto aktuálne pripravuje úpravy v zákone o výkone väzby a výkone trestu. Členmi pracovnej skupiny sú zástupcovia Zboru väzenskej a justičnej stráže či z kancelárie verejnej ochrankyne práv. “Lieky sú však už, najmä psychofarmaká, pre obvinených dávkované na dennej báze a pod kontrolou ich užívania,” uviedla Kolíková. Ide o reakciu po tom, ako sa obvinená bývalá sudkyňa Monika J. pokúsila v cele predávkovať liekmi proti úz

- Reklama -