Mimovládky žiadajú odložiť návrh zmien vo verejnom obstarávaní a prepracovať ich

0
Mária Kolíková, ministerka spravodlivosti (Foto: TASR)

Mimovládne organizácie (MVO) žiadajú odloženie návrhov zmien vo verejnom obstarávaní a ich prepracovanie. Pripomienky k návrhu zákona o súdnej ochrane vo verejnom obstarávaní už zaslali ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí). Ak by zákon prešiel v navrhovanej podobe, mimovládne organizácie sa obávajú oslabenia kontroly verejných súťaží a nárastu korupčných praktík. Informovala o tom Lucia Pazičová z Nadácie Zastavme korupciu.  

Návrh reformy z dielne rezortu spravodlivosti má preniesť ochranu práv uchádzačov vo verejnom obstarávaní takmer výlučne na súdy. Podnety a sťažnosti už nemá riešiť Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), nespokojní uchádzači sa majú obracať so žalobou na správne súdy. Dôvodom je podľa ministerstva, okrem iného, skutočnosť, že súčasný systém kontroly je zdĺhavý.

Mimovládne organizácie upozorňujú, že návrh nevychádza z reálnych údajov, chýba mu tiež analýza príčin problémov, ktoré chce riešiť. “Ak sa väčšina obstarávaní končí v prijateľnom čase a práve eurofondové súťaže trvajú trikrát dlhšie, brzdou nie je zákon, ktorým sa riadia všetky obstarávania. Reformovať treba v prvom rade časovo náročný a neefektívny systém viacnásobnej kontroly obstarávania zákaziek financovaných z fondov EÚ,” konštatuje Ján Kovalčík z INEKO.

Nové pravidlá podľa MVO neprinesú ani zrýchlenie čerpania eurofondov. Nie je podľa nich reálne, aby si súdy vybudovali potrebné odborné kapacity do termínu navrhovanej účinnosti. Schválením zmien dôjde podľa nich taktiež k oslabeniu kontroly zo strany MVO či opozície, pričom nebude možné požiadať ÚVO o kontrolu podozrivých tendrov. “Práve verejnosť vo viacerých prípadoch dokázala poukázať na rozsiahle porušovanie predpisov a nehospodárnosť nakladania s verejnými prostriedkami, napríklad pri utajovaných zmluvách na Finančnej správe, ktoré aktuálne vyšetruje polícia,” podotkol Peter Kulich zo Slovensko.Digital.

Mimovládne organizácie preto navrhujú odložiť navrhovanú reformu a prednostne riešiť hlavné príčiny zdĺhavého obstarávania. Navrhujú tiež, aby sa ÚVO ponechala možnosť ex offo konania, teda z vlastného podnetu. Požadujú tiež, aby verejný obstarávateľ nemohol uzatvoriť zmluvu až do právoplatnosti rozsudku správneho súdu.

Zákon o súdnej ochrane vo verejnom obstarávaní nadväzuje na novelu, ktorú pripravil vicepremiér pre legislatívu Štefan Hollý.

- Reklama -