Mníška ako najstaršia osoba Európy prekonala covid krátko pred 117. narodeninami

0
Lucile Randonová, ktorá v roku 1944 začala používať meno sestra André a David Tavella, hovorca domova dôchodcov Sainte Catherine Labouré sa držia za ruky počas rozhovoru v meste Toulon na juhu Francúzska v utorok 9. februára 2021. (Foto: TASR)

Francúzska mníška, ktorá je najstaršou osobou Európy, prekonala ochorenie COVID-19 len niekoľko dní pred svojimi 117. narodeninami. V stredu o tom informoval portál britskej stanice BBC.

Lucile Randonová, ktorá v roku 1944 začala používať meno sestra André, mala pozitívny test na koronavírus 16. januára, ale nerozvinuli sa u nej žiadne príznaky.

Pre miestne médiá povedala, že “si ani neuvedomila, že ho má”.

Mníška sa izolovala od ostatných obyvateľov domova dôchodcov v meste Toulon na juhu Francúzska, ale teraz je už pokladaná za úplne uzdravenú.

Sestra André, ktorá je slepá a používa invalidný vozík, sa už teší na oslavu narodenín, ktorá bude vo štvrtok 11. februára – aj keď narodeniny si pripomenie s menšou skupinou obyvateľov domova než obvykle.

“Mala veľké šťastie,” povedal David Tavella, hovorca domova dôchodcov Sainte Catherine Labouré.

Pre noviny Var Matin uviedol: “Nepýtala sa ma, ako na tom je zdravotne, ale na svoje návyky. Napríklad chcela vedieť, či sa zmení harmonogram jedál alebo čas spánku. Neprejavila žiadny strach z choroby. Na druhej strane, veľmi si robila starosti o ostatných obyvateľov.”

Sestra André sa narodila 11. februára 1904. Je najstaršou osobou v Európe, ale aj druhou najstaršou žijúcou osobou na svete. Uvádza to Gerontologická výskumná skupina (GRG) vo svojom celosvetovom zozname ľudí, ktorí dosiahli vek 110 rokov.

Na otázku francúzskej stanice BFM, či sa bála, keď mala covid, sestra André odpovedala: “Nie, nebála som sa, lebo som sa nebála smrti. Som šťastná, že som s vami, ale kiež by som bola niekde inde – s mojím veľkým bratom a mojím starým otcom a starou mamou.”

- Reklama -