GM predlžuje odstávku závodov pre nedostatok čipov do polovice marca

0
buildings, detroit, general motors headquarters
Foto: Pexels, Pixabay

Americká automobilka General Motors (GM) oznámila, že predlžuje odstávku v troch svojich severoamerických závodoch, o ktorej rozhodla minulý týždeň v dôsledku nedostatku čipov. Ako spoločnosť informovala, závody budú odstavené o mesiac dlhšie, než pôvodne plánovala.

Automobilka nezverejnila, aký objem produkcie jej rozhodnutie ovplyvní, ani ktorý dodávateľ či ktoré komponenty sú nedostatkom čipov zasiahnuté. Dodala však, že sa bude sústreďovať na udržanie výroby najziskovejších vozidiel, ako sú veľké pickupy a športovo-úžitkové vozidlá (SUV). Zároveň dodala, že po vyriešení súčasného problému nedostatku čipov sa bude snažiť dohnať stratenú produkciu čo najskôr.

GM informovala, že odstávky v závode vo Fairfaxe (Kansas), v závode v kanadskom Ingersolle a mexickom San Luis Potosi potrvajú minimálne do polovice marca. Pôvodne mali trvať iba týždeň. O ďalších krokoch rozhodne v marci podľa vývoja situácie.

Navyše, firma upraví výrobu v závodoch vo Wentzville (Missouri) a Ramos Arizpe v Mexiku. Ako uviedla, produkcia v týchto závodoch bude iba čiastočná a vozidlá sa budú dokončovať až po vyriešení problému s čipmi.

Nedostatok polovodičov zasiahol viaceré automobilky po celom svete. Okrem GM ovplyvnil produkciu Fordu, Volkswagenu, Renaultu, Toyoty, Hondy, Nissanu, Mazdy či firmy Subaru.

- Reklama -