Maďarsko: Orbán kúpil ruskú vakcínu Sputnik, očkovať sa začne čoskoro

0
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarské Centrum národného zdravia (NNK) ukončilo preverovanie ruskej vakcíny Sputnik V proti novému druhu koronavírusu a vydalo povolenie na jeho použitie v Maďarsku. Informoval o tom na Facebooku v nedeľu šéf rezortu ľudských zdrojov Miklós Kásler, podľa ktorého centrum konštatovalo, že ruská vakcína je bezpečná a účinná.
      

Kásler konštatoval, že po vakcínach spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca možno realizovať masové očkovanie maďarského obyvateľstva už aj štvrtou očkovacou látkou.
     

Očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V by sa v Maďarsku mohlo začať už na budúci týždeň, vyhlásil v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
     

Prvú zásielku ruskej vakcíny doviezli do Maďarska kamiónom v utorok. Má stačiť na zaočkovanie 20.000 ľudí.
      

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó 22. januára v Moskve oznámil, že Maďarsko nakúpi z Ruska dva milióny dávok očkovacej látky Sputnik V.
      

Vakcínu proti vírusu SARS-CoV-2 dostalo v Maďarsku dosiaľ 286.379 osôb, z nich 105.242 už aj druhú dávku očkovacej látky. Doterajší počet nakazených v čase pandémie dosiahol 376.495 a bilancia obetí na životoch v tejto krajine je 13.090.

- Reklama -