Napriek pandémii a útlmu leteckej dopravy, Slováci v roku 2020 cestovali, najmä počas valentínskeho týždňa

0
Letisko v Košiciach. Foto: TASR

Napriek výraznému útlmu v cestovnom ruchu, ktorý sa prejavil aj na poklese dopytu po letenkách, sa aj vlani cestovalo, hoci na kratšie vzdialenosti. Pre Slovákov boli, rovnako ako v roku 2019, najobľúbenejšími destináciami Londýn, Kyjev, Moskva a Dublin. Do top päťky sa dostal aj Rím. Vyplýva to z analýzy travel-tech spoločnosti Kiwi.com.
      

V roku 2020 sa podľa dát spoločnosti na cesty vydalo približne o dve tretiny menej Slovákov ako v predchádzajúcom roku. Lietali do 58 krajín a navštívili takmer 200 miest, kde zostávali v priemere viac ako tri dni. Jedna tretina cestovala počas januára a februára, teda ešte pred vypuknutím pandémie.
      

Najväčší počet rezervácií leteniek sa uskutočnil počas valentínskeho týždňa, teda tesne pred vypuknutím pandémie v Európe, a to nielen zo Slovenska, ale aj z Českej republiky a naprieč svetom. Analýza dodáva, že len o necelé dva mesiace neskôr nastal opačný extrém, najväčší prepad z celého roka, teda v čase, keď Slovensko aj celý svet čelili vrcholu prvej vlny pandémie.
     

 Analýza zároveň poukazuje na to, že chuť cestovať aj v roku 2021 sa prejavuje už v doterajších rezerváciách. V porovnaní s Čechmi, ktorí vyhľadávajú skôr teplejšie destinácie, ako sú Barcelona, Malaga alebo Tenerife, Slováci momentálne preferujú lety do Londýna, Dublinu a tiež na východ, do Petrohradu, Kyjeva alebo bulharskej Sofie.
      Podľa dát spoločnosti tvoria väčšinu rezervácií lety do európskych destinácií (94 %). Analýza konštatuje, že cestovateľom zatiaľ prajú aj ceny, v priemere sú letenky zarezervované na rok 2021 v súčasnosti o 35 % lacnejšie ako počas pandémie v roku 2020.

- Reklama -