Mjanmarsko: Junta zablokovala internet a občianske demonštrácie pokračujú

0

Mjanmarská vojenská junta zablokovala v krajine internet, keďže k zatiaľ najväčšej demonštrácii proti pondelňajšiemu prevratu sa pripojili tisíce ľudí. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica BBC.
     

 Monitorovacia skupina NetBlocks Internet Observatory uviedla, že ide o takmer úplný výpadok internetu, keďže konektivita klesla na 16% bežnej úrovne.
    

  V hlavnom meste Rangún davy skandovali “Vojenská diktatúra musí padnúť” a “Demokracia musí vyhrať”. Polícia s ochrannými štítmi zablokovala hlavné cesty do centra mesta.
     

 K výpadku internetu došlo niekoľko hodín po tom, čo armáda zablokovala prístup na sociálne siete Twitter a Instagram, aby zabránila ľuďom mobilizovať sa na protesty.
      

Agentúra Reuters dodáva, že skupiny občianskej spoločnosti v Mjanmarsku vyzvali poskytovateľov internetu, aby sa bránili proti príkazom junty. V spoločnom vyhlásení uviedli, že takto “v podstate legitimizujú autoritu vojenskej junty”.
     

 Junta už vo štvrtok zablokovala Facebook a s ním spojené aplikácie. Blokáciu sociálnych médií zdôvodňuje armáda potrebou zamedzenia šírenia falošných správ a zaistenia stability krajiny. Svetové tlačové agentúry však vyjadrujú presvedčenie, že nejde o nič iné, len o pokus umlčať aktivistov vystupujúcich proti štátnemu prevratu.
      

V piatok sa na rangúnskej univerzite konali protesty stoviek učiteľov a študentov v reakcii na zatknutie 79-ročného Win Tcheina, kľúčového spolupracovníka mjanmarskej líderky Aun Schan Su Ťij (75), ktorú od pondelka junta zadržiava

 Demonštrácie v najväčšom mjanmarskom meste pokračujú už druhý deň po sebe.
    

  “Nezastavíme sa a neprestaneme prezentovať naše požiadavky až kým nezískame demokraciu. Preč s vojenskou diktatúrou,” jeden z demonštrantov uviedol pre agentúru AFP. Ďalší niesli transparenty s nápisom: “Nechceme vojenskú diktatúru”. Demonštranti tromi prstami znázorňovali gesto, aké používali i protestujúci prodemokratického hnutia v Thajsku.
     

 Mjanmarská armáda vyhlásila v pondelok štátny prevrat a zároveň s ním aj výnimočný stav, ktorý bude trvať jeden rok. Moc v krajine prevzal hlavný veliteľ armády Min Aun Hlain, ktorý ešte v pondelok večer oznámil nových členov vládneho kabinetu. Armáda zároveň zadržala Aun Schan Su Ťij, prezidenta Win Mjina a ďalších predstaviteľov Národnej ligy za demokraciu (NLD). Podľa Združenia pre pomoc politickým väzňom (AAPP) zadržali v Mjanmarsku v súvislosti s vojenským pučom viac ako 130 verejných predstaviteľov a poslancov.
     

 Armáda puč zdôvodnila podozreniami z podvodov, ktoré podľa nej sprevádzali novembrové parlamentné voľby, v ktorých drvivo zvíťazila NLD vedená práve laureátkou Nobelovej ceny za mier Su Ťij. K prevratu došlo v deň, keď sa mala konať ustanovujúca schôdza nového parlamentu.

- Reklama -