Haulík: Koalícia nemanažuje krajinu, stále len dobieha za chvost mačku, ktorou je covid-19

0
Pavel Haulík (Autor: Vladimír Bačišin)

Spoločnosť je veľmi rozladená z politiky, ktorá sa na Slovensku robí, len slepý to nemôže vidieť – hovorí pre ParlamentneListy.sk sociológ Pavel Haulík.

Pán Haulík, ako vnímajú voliči dianie v politike, najmä vo vládnej koalícii. Aktuálne je mnoho ľudí v strese, lebo nevedia, čo bude v pondelok, hoci je víkend a nie všetky mestá a samosprávy sa už rozhodli čo spravia, keď vláda dala v piatok večer zelenú otvoreniu škôl, hoci je celé Slovensko čierne a Úrad verejného zdravotníctva, naopak, neodporúča školy otvárať. To sú stovky tisíc rodičov, ktorí netušia ako si zariadiť život, nehovoriac o riaditeľoch škôl a primátoroch či starostoch… Ako toto dianie vnímajú podľa vás voliči?

Táto situácia nie je nijako nová. Nie je to jediné zlyhanie, alebo prešľap, alebo ako to chceme nazvať tejto vlády okolo manažovania covidu. Ale z dát, ktoré sa objavujú, mám už celkom silný pocit, že to začína ľuďom veľmi výrazne vadiť. Spoločnosť je veľmi rozladená z politiky, ktorá sa na Slovensku robí, to je bez debaty a len slepý to nemôže vidieť.

Ako hodnotíte kroky vlády?

Vládna koalícia nemanažuje krajinu podľa svojich predstáv, ale snaží sa dobiehať za chvost mačku, ktorú predstavuje covid a tá mačka covid má neustály náskok. Čo sa týka premiéra, ten predviedol už niekoľko folkloristických prvkov, je ťažké odhadnúť, či bude a čo bude posledná kvapka… Jeho spolustraníci sa k tomu stavajú tak, že to k nemu patrí a otrasy to u nich nespôsobuje.

Komu to prospieva, ak vládnym stranám odchádzajú voliči?

Toto je otázka na stav, kedy existuje stabilný politický systém. To u nás ale nie je. Voľbami 2020 na dlhší čas skončili politické strany na Slovensku a nahradili ich politické eseročky, ktoré si politiku zamieňajú s reality show. Pred voľbami to ľuďom vyhovovalo takéto strany, otázka je, či to pretrváva… Nedá sa povedať ako sa preskupujú hlasy v tejto situácii. Určite by mnoho voličov odišlo úplne inde a ja som presvedčený, že tu vzniknú nové subjekty, kde sa aj preskupia niektorí politici súčasných strán, preto je ťažké hovoriť teraz kam odchádzajú voliči.

Spustil sa zber podpisov pod referendum. Má podľa vás šancu a úspech?

Nebudem prekvapený, ak sa podpisy pod referendum v tejto situácii a pri krokoch vlády, ktorých sme svedkami, vyzbierajú. Iná vec je, či referendum môže byť úspešné a či sa ho zúčastní 50 percent voličov. To nebýva na Slovensku zvykom, aby na referendum prišlo toľko ľudí. Je ale pravda, že sa to nedá úplne vylúčiť vzhľadom na to, že dnešná situácia a stav krízy spoločnosti je celkom bezprecedentný. Je to ale veľmi predčasná úvaha, lebo nevieme odhadnúť, čo všetko sa dovtedy udeje. Je to ešte stále veštenie z krištáľovej gule.

- Reklama -