Nemecká firma prepraví z Libanonu kontajnery s nebezpečnými chemikáliami

0
Bejrút, kontaminovaná pôda (Foto: Andreas Kindl, Twitter)

Nemecká prepravná spoločnosť Combi Lift je pripravená z prístavu v libanonskom hlavnom meste Bejrút, kde vlani v auguste došlo k mohutnému výbuchu, odviezť 52 kontajnerov s nebezpečným materiálom. Oznámil to v sobotu nemecký veľvyslanec v Libanone Andreas Kindl, informovali agentúry AFP a AP.

Kindl na Twitteri napísal, že firma Combi Lift ukončila prípravy na prepravu “nebezpečného chemického materiálu”, ktoré boli desaťročia uskladnené v tamojšom prístave a ohrozovali miestnych obyvateľov. “Sú tam pripravené na prepravenie do Nemecka,” dodal s tým, že budú transportované v špeciálnych kontajneroch.

Zmluvu na zabezpečenie a prepravu kontajnerov s horľavými chemikáliami uzavrel Libanon s nemeckou firmou Combi Lift vlani v novembri. Z celkových nákladov za prepravu vo výške 3,6 milióna dolárov zaplatí Libanon dva milióny a zvyšnú časť zafinancuje nemecká vláda.

K explózii zo 4. augusta 2020 a následnému požiaru došlo v prístave v Bejrúte v objekte, kde sa nachádzalo takmer 3000 ton vysoko výbušného dusičnanu amónneho. O život prišlo 211 ľudí a viac ako 6000 utrpelo zranenia. Explózia a následná tlaková vlna spôsobili v priľahlých častiach Bejrútu obrovské materiálne škody. O strechu nad hlavou prišlo vyše 300.000 osôb.

Mesiac po výbuchu libanonská armáda uviedla, že na miesto boli povolaní odborníci, ktorí našli 4,35 ton dusičnanu amónneho, ktorý odstránili a zničili. Libanon začal prípad na nátlak verejnosti vyšetrovať; dosiaľ zadržali 25 osôb vrátane šéfa prístavu a vedúceho colného orgánu.

Začiatkom decembra podali libanonskí prokurátori žalobu za nedbanlivosť s následkom smrti voči bývalému premiérovi Hasanovi Dijábovi a trom bývalým ministrom – financií Alímu Hasanovi Chalílovi, verejných prác Júsifovi Fenianosovi a dopravy Gházímu Zajtarovi.

- Reklama -