Na výcviku na stíhačky F-16 v USA je 6 pilotov, ďalších 4 vyšlú tento rok

0
Americká stíhačka F-16 (Autor: TASR)

Na výcviku na stíhacie lietadlá F-16 v Spojených štátoch je v súčasnosti šesť pilotov Vzdušných síl Ozbrojených síl (OS) SR. Počas tohto roka by sa k nim mali pridať ďalší štyria. Celkovo má absolvovať prípravu 22 pilotov. Výcvik technického a iného podporného personálu sa má začať v roku 2022. Uviedla to hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakačšíková.

Pred vyslaním na výcvik do USA pripravujú pilotov najprv na Slovensku. “Príprava spočíva v skríningovom  výcviku na malých vrtuľových lietadlách, na cvičnom taktickom lietadle L-39 a pozostáva tiež z jazykových kurzov so zameraním na zdokonalenie anglického jazyka a leteckej frazeológie,” priblížila hovorkyňa.

Šestica slovenských pilotov v USA momentálne vykonáva výcvik na cvičných stíhacích lietadlách T-38. “Po úspešnom zvládnutí výcviku na týchto typoch lietadiel budú zaradení na výcvik na stíhacom lietadle F-16,” načrtla hovorkyňa s tým, že v priebehu roka 2021 plánujú do USA vyslať ďalších štyroch pilotov. V súlade s plánom výcviku majú prví piloti Vzdušných síl OS SR ukončiť výcvik v roku 2023.

Pre projekt F-16 je potrebný letový a technický personál. “Letový personál (piloti) je podľa počtu predpokladanej techniky dostupný zatiaľ v dostatočnom počte. Napriek tomu OS SR naďalej pokračujú v doplňovaní personálu tejto odbornosti predovšetkým absolventmi Leteckej fakulty technickej univerzity Košice a regrutáciou z radov občanov SR, ktorí ukončili vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa,” skonštatovala hovorkyňa.

Technický personál sa priebežne dopĺňa na požadovaný počet, a to z radov profesionálnych vojakov spĺňajúcich vzdelanostné požiadavky alebo regrutáciou z radov občanov. Celkovo by malo byť vycvičených 160 príslušníkov pozemného personálu v rôznych špecializáciách.

Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Stíhačky by mali Slovensko stáť 1,6 miliardy dolárov. Prvé štyri stíhačky by mali na Slovensko doraziť v roku 2022. Zvyšných desať dopravia do konca roka 2023. Súčasťou zmluvy je aj letecká výzbroj, logistická podpora a výcvik leteckého aj pozemného personálu. MO SR v súčasnosti rokuje s americkou stranou o prerozdelení splátok.

- Reklama -