Mjanmarská junta blokuje už aj Twitter a Instagram. Pouličné protesty pokračujú

0
Stúpenci dávajú ruže policajtom počas protestu proti vojenskej okupácii pri príležitosti konania súdneho procesu so štyrmi zatknutými mjanmarskými aktivistami pred súdom v Mandalay 5. februára 2021. (Foto: TASR/AP)

Vojenská junta, ktorá sa po tohtotýždňovom prevrate dostala k moci v Mjanmarsku, zablokovala v piatok po Facebooku aj ďalšie sociálne siete, Twitter a Instagram.

Nespokojnosť s vývojom vo svojej vlasti vyšli medzitým obyvatelia tejto krajiny v juhozápadnej Ázii vyjadriť pouličnými protestmi aj v sobotu, približuje agentúra AP.

Mjanmarským hlavným a zároveň najväčším mestom Rangún pochodovala ráno približne tisícka demonštrantov, väčšinou robotníkov z priemyselných závodov a študentov.

Do poludňajších hodín sa však v miestach konania protestov rozmiestnilo dovedna viac než 100 príslušníkov policajných pohotovostných oddielov, ktorí protestujúcim zabránili pokračovať ďalej. Demonštranti kričali heslá ako “Vojenská diktatúra musí padnúť” alebo “Preč s diktatúrou”.

Junta už vo štvrtok zablokovala Facebook a s ním spojené aplikácie. Blokáciu sociálnych médií zdôvodňuje armáda potrebou zamedzenia šírenia falošných správ a zaistenia stability krajiny. Svetové tlačové agentúry však vyjadrujú presvedčenie, že nejde o nič iné, len o pokus umlčať aktivistov vystupujúcich proti štátnemu prevratu.

V piatok sa na rangúnskej univerzite konali protesty stoviek učiteľov a študentov v reakcii na zatknutie 79-ročného Win Tcheina, kľúčového spolupracovníka mjanmarskej líderky Aun Schan Su Ťij (75), ktorú od pondelka junta zadržiava.

- Reklama -