Kremský: Novela zákona o kritickej infraštruktúre? Navrhujeme zmeny

0
záležitosti Peter Kremský (OĽaNO). Foto: TASR

Majitelia podnikov kritickej infraštruktúry nebudú musieť žiadať vládu o súhlas s prevodom firiem, ale ministerstvo hospodárstva bude mať 30 dní na preskúmanie takýchto transakcií. Po dohode s ministrom Richardom Sulíkom (SaS) na zmene predloženej novely zákona o kritickej infraštruktúre o tom vo štvrtok informoval na brífingu v Národnej rade SR predseda výboru pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO).
     

 Pokiaľ by Slovensko prijalo navrhovanú zmenu, dostalo by sa podľa Kremského na titulky ekonomickej tlače. Predložené znenie zákona, ktorý odobrila v pondelok (1. 2.) vláda, totiž rátalo aj obmedzením prevodu akcií materských spoločností. Keďže majitelia strategických podnikov na Slovensku sú často globálne koncerny, musel by podľa návrhu zákona žiadať súhlas slovenskej vlády aj investor, ktorý by chcel získať viac ako päťpercentný podiel v týchto koncernoch.
      

Poslanci OĽANO podľa Kremského trvali na vypustení takejto povinnosti a s ministrom Sulíkom sa dohodli na znení inšpirovanom nemeckým zákonom. “Ten hovorí, že ministerstvo hospodárstva môže preskúmať do 30 dní takúto zmenu vlastníckych podielov, či už priamych, alebo nepriamych, a ak to ohrozuje Slovensko, verejný poriadok alebo národnú bezpečnosť, alebo inú krajinu EÚ, môže navrhnúť vláde vysloviť nesúhlas,” povedal Kremský. Rozhodnutie vlády, ktorým by sa prevod obmedzil, by potom mohol ešte preskúmať súd.

- Reklama -