Bratislava: Testy potvrdili silnú prítomnosť britskej mutácie koronavírusu

0
(Foto: TASR/AP)

V Bratislave sa potvrdila silná prítomnosť britskej mutácie nového koronavírusu. Upozorňuje na to hlavné mesto, ktoré po víkendovom testovaní ľudí na ochorenie COVID-19 dalo preveriť všetky pozitívne vzorky z odberných miest zriadených magistrátom. Po pretestovaní formou RT-PCR testov a následnom preverovaní vzoriek špecifickými testami sa potvrdila silná prítomnosť britskej mutácie vírusu, a to v 85 percentách z 27 vzoriek. 

Počas testovania uplynulý víkend v Bratislave zisťoval magistrát podiel britskej mutácie nového koronavírusu na pozitívne testovaných. Na všetkých odberových miestach, v piatich rôznych lokalitách mesta, ktoré zabezpečoval magistrát, našli takmer 50 pozitívnych prípadov na COVID-19. “Všetkým týmto pozitívne testovaným ľuďom sme následne ponúkli možnosť pretestovať sa PCR testami. Na pretestovanie v utorok (2. 2.) prišlo 28 ľudí. U jedného z nich PCR test nepotvrdil pozitivitu, to znamená, že bol falošne pozitívny pri testovaní Ag testom. Až u 23 ľudí zo zvyšných 27 bola zistená britská mutácia, čo predstavuje 85 percent,” spresnila Rajčanová.

Bratislavská samospráva priznáva, že vzorka, ktorú kontrolovali, nie je veľká. Zodpovedá však podľa mesta skladbe spoločnosti. Testovaní boli v rôznych časoch, rozdielneho veku a tiež z viacerých odberových miest v rôznych mestských častiach, čo má potvrdzovať, že nepochádzajú z jedného možného ohniska.

Svoje zistenia ponúkol magistrát vedeckej komunite a epidemiológom. Taktiež aj vláde, aby s nimi pracovala pri ďalších svojich úvahách o plošnom testovaní ľudí na ochorenie COVID-19 a o otváraní škôl.

Mesto Bratislava zároveň vyzýva ľudí, aby boli obozretní, chránili sa a pozitívne testovaní majú prísne dodržiavať izoláciu. Ak spoločnosť z bezpečnosti a obozretnosti poľaví, prítomnosť britskej mutácie môže podľa magistrátu vyvolať prudký nárast infikovaných, keďže sa šíri rýchlejšie.

- Reklama -