Austrália chce do októbra zaočkovať proti koronavírusu všetkých obyvateľov

0
Cestujúci z Nového Zélandu prichádza na medzinárodné letisko v Sydney (Foto: TASR/AP)

Austrália chce do októbra proti novému koronavírusu zaočkovať celú svoju populáciu. Dodatočne si zaistila desať miliónov dávok vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech, k dispozícii tak má celkovo 150 miliónov dávok, informoval vo štvrtok podľa agentúry DPA austrálsky premiér Scott Morrison.

Austrália disponuje 20 miliónmi dávok vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech. Ďalej zakúpila vakcíny od firiem AstraZeneca (53,8 milióna dávok) a Novavax (51 milióna dávok), k dispozícii má i 25,5 milióna dávok vakcíny získanej vďaka distribučnej platforme COVAX, povedal na spoločnej tlačovej konferencii s Morrisonom minister zdravotníctva Greg Hunt.

Vláda zabezpečí bezplatné očkovanie proti novému koronavírusu pre všetkých držiteľov víz vrátane utečencov, žiadateľov o azyl, ako aj ľudí, ktorým boli vydané iné druhy dočasných víz. Nárok na vakcináciu budú mať i osoby vo väzenských zariadeniach či ľudia, ktorých víza boli zrušené, dodal Hunt.

“Začneme koncom tohto mesiaca s (vakcínou od) Pfizeru a v marci pokračujeme s (vakcínou od spoločnosti) AstraZeneca… (Neskôr) je naším cieľom zaočkovať do októbra celé obyvateľstvo,” uviedol tajomník ministerstva zdravotníctva Brendan Murphy.

Austrália s 25 miliónmi obyvateľov zaznamenala doteraz 28.838 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. V prepočte na počet obyvateľov ide v porovnaní s väčšinou rozvinutých krajín sveta o výrazne nižší počet. Koronavírusovému ochoreniu COVID-19 podľahlo v Austrálii 909 ľudí, no v januári nehlásili nijaké ďalšie obete.

V snahe zastaviť šírenie pandémie zaviedli v krajine prísny lockdown, ako aj dôkladné testovanie a dohľadávanie kontaktov nakazených.

- Reklama -