Európska agentúra pre lieky posudzuje aj vakcínu spoločnosti Novavax

0
Na archívnej snímke zo 7. októbra 2020 ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od americkej farmaceutickej spoločnosti Novavax počas tretej fázy klinických testov v Londýne. Spoločnosť Novavax vo štvrtok 28. januára 2021 oznámila, že ňou vyvinutá vakcína proti ochoreniu COVID-19 preukázala v tretej fáze klinických testov v Británii účinnosť na úrovni 89,3 percenta. Účinnosť vakcíny proti juhoafrickému variantu koronavírusu SARS-CoV-2 je však podľa výsledkov skúšok nižšia. Spoločnosť oznámila, že okamžite začne s vývojom novej očkovacej látky proti tomuto variantu. "NVX-CoV2373 má potenciál zohrať dôležitú úlohu pri riešení tejto celosvetovej krízy v oblasti verejného zdravia," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Novavax Stanley Erck. NVX-CoV2373 je názov vakcíny, ktorú vyvinula táto spoločnosť s hlavným sídlom v americkom štáte Maryland. (Foto: TASR/AP)

Európska agentúra pre lieky (EMA) začala priebežne posudzovať vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od americkej spoločnosti Novavax.

Rozhodnutie výboru EMA pre lieky na humánne použitie (CHMP) vychádza z predbežných výsledkov laboratórnych štúdií a počiatočných klinických skúšok na dospelých. Podľa týchto štúdií vakcína NVX-CoV2373 vyvoláva produkciu protilátok a imunitných buniek pôsobiacich proti vírusu SARS-CoV-2, vyplýva zo stredajšieho oznámenia EMA.

Spoločnosť Novavax v súčasnosti uskutočňuje testy ľudí na posúdenie bezpečnosti svojej vakcíny a jej účinnosti voči COVID-19. EMA posúdi údaje z týchto skúšok a ďalších klinických testov, keď budú k dispozícii.

Priebežné posudzovanie bude pokračovať, kým nebude dostatok údajov na oficiálne podanie žiadosti o schválenie použitia vakcíny. Tento proces umožňuje urýchliť jej konečnú registráciu.

Takéto hodnotenie prebieha aj pri vakcíne od firmy Janssen, patriacu pod spoločnosť Johnson and Johnson, pripomenul v stredajšom vyjadrení slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Priblížil tiež, že Novavax vyvinul vakcínu na báze proteínu, čo znamená, že obsahuje laboratórne vyrobené časti tzv. spike proteínu. Obsahuje okrem toho pomocnú látku, ktorej úlohou je posilnenie imunitnej odpovede na vakcínu.

Vakcína od firmy Janssen má podľa ŠÚKL podobný mechanizmus ako vakcína od spoločnosti AstraZeneca. Tvorí ju modifikovaný adenovírus, ktorý obsahuje gén na tvorbu spike proteínu. Samotný adenovírus sa nemôže množiť ani spôsobiť ochorenie.

- Reklama -