Pandemické opatrenia od pondelka: časť detí sa vracia do škôl, test bude stále treba aj do prírody… Štát nakúpil ďalšie milióny testov

0
Na snímke sprava minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) (Foto: TASR/AP)

Právna úprava zákazu vychádzania a výnimiek bude od budúceho týždňa totožná tej, ktorá platí v súčasnosti. Na tlačovej konferencii to v stredu oznámila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) s tým, že ak niekto teraz potrebuje na cestu do práce test na ochorenie COVID-19 s negatívnym výsledkom, bude ho potrebovať aj od pondelka (8. 2.). Zachované majú byť aj súčasné výnimky pre deti, zdravotne postihnuté osoby či starších ľudí.

Od pondelka 8. februára sa otvoria materské školy, prvý stupeň základných škôl a tiež končiace ročníky stredných škôl a odborných učilíšť. Zároveň sa sprísnil COVID automat.

Test bude potrebné pri vychádzkach do prírody, ešte nie je jasné, ako budú samosprávy stíhať testovanie.

Vzhľadom na britskú mutáciu nového koronavírusu bude potrebná 14-dňová karanténa pre ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Na ôsmy deň môžu absolvovať RTC-PCR test na ochorenie COVID-19. Test bude uhrádzaný zdravotnými poisťovňami.

Slovensko sa snaží zaobstarať ruskú vakcínu Sputnik proti ochoreniu COVID-19. Minister zdravotníctva Krajčí potvrdil, že Ministerstvo zdravotníctva SR môže vydať povolenie aj pre vakcínu, ktorú ešte neschválila Európska lieková agentúra. Minister to však označil za jednu z hraničných možností, ktorú zvažujú.

Správa štátnych hmotných rezerv zaobstarala ďalších 8,4 milióna antigénových testov. Štát plánuje nakúpiť do dvoch miliónov kusov menších, “dvojcentimetrových” antigénových testov. Mali sa prednostne používať v školách.

- Reklama -