J&T Real Estate pripravuje ďalší most cez Dunaj. O návrh mosta môžu súťažiť študenti

0
V Bratislave by mal pribudnúť ďalší most - tentoraz pre peších, ktorý spojí novú štvrť, ktorá rastie na druhom brehu Dunaja.

Developer J&T Real Estate (JTRE) vyhlásil v spolupráci so Stavebnou fakultou a Fakultou architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave i Katedrou architektonickej tvorby Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave študentskú súťaž na najlepší návrh pešieho mosta cez Dunaj. Ten má v budúcnosti medzi Starým mostom a Mostom Apollo spojiť centrálne námestie budúcej štvrte Nové Lido s Námestím M. R. Štefánika.
     

 Študenti sa môžu prihlásiť do 1. marca a na vypracovanie návrhov majú takmer tri mesiace. “Súťažné návrhy bude hodnotiť porota zložená zo zástupcov mesta a dotknutých mestských častí, zástupcov vyhlasovateľa a zúčastnených škôl, architektov a urbanistov pracujúcich na projektoch štvrtí Eurovea City a Nové Lido,” uviedol hovorca JTRE Daniel Suchý.
      

Súťaž o návrh promenádneho mosta nebude podľa investora verejným obstarávaním, ale ideovou súťažou určenou pre študentov odborov architektúra, inžinierske konštrukcie a mosty, stavebné inžinierstvo. Študenti majú spracovať architektonicko-konštrukčný návrh mosta pre peších, ktorý bude verejným promenádnym, komunikačným a pobytovým priestorom prepájajúcim hlavné námestia nábrežných zón novej časti centra mesta na oboch brehoch Dunaja.
     

“Cieľom spolupráce JTRE so školami formou súťaže návrhov je umožniť študentom vyskúšať si reálne projekty a lepšie sa tak pripraviť na budúcu prax, my zas získame pohľad budúcich kolegov na rozvoj mesta. V spolupráci s univerzitami vzdelávajúcimi stavbárov a architektov budeme radi pokračovať aj v budúcnosti,” uviedol výkonný riaditeľ JTRE Pavel Pelikán.
      

Projektový manažér Nového Lida Silvio Kičina tvrdí, že navrhujú, aby išlo o promenádny most, z ktorého budú mať ľudia panoramatický výhľad na obe strany Bratislavy. Lávka by podľa neho mala byť bezbariérová a jednoduchá. “Mala by pozdvihovať priestor a umožňovať výhľad na symboly mesta a Slovenska,” skonštatoval. Definitívna podoba promenádneho mosta ešte nie je jasná. Most však musí splniť limity protipovodňovej ochrany, záväzné požiadavky správcu toku a vodnej cesty a požiadavky príslušných technických noriem a predpisov.
     

 Nové Lido má vyrásť na petržalskom brehu Dunaja medzi Starým mostom a Mostom Apollo. Investor sľubuje obnovenú dunajskú pláž, nové parky, námestia a mestský bulvár. Taktiež pestrú ponuku bývania, pracovných príležitostí a služieb.

- Reklama -