Anglicko rozšíri testovanie v oblastiach, kde sa šíri juhoafrický variant vírusu

0
Na snímke hlavná ulica v obci St. Johns pri meste Woking na severovýchode Anglicka 1. februára 2021. V miestnej komunite sa mohol začať rozširovať juhoafrický kmeň koronavírusu. V obci zistili dva pozitívne prípady na tento kmeň koronavírusu u ľudí, ktorí sa nevrátili zo zahraničia a ani sa nestretli s infikovanými osobami. Variant známy ako B.1.351 doposiaľ zistili vo viac ako 30 krajinách a minulý týždeň ho prvýkrát zaznamenali aj v Spojených štátoch. Vedci sa viac než tzv. britského variantu nového koronavírusu (známeho ako B.1.1.7) obávajú práve juhoafrického variantu. Dôvodom je, že tento variant je možno rezistentný voči niektorému z účinkov protilátok produkovaných súčasnými vakcínami či liečbe syntetickými protilátkami.(Foto: TASR/AP)

Britské zdravotnícke úrady v pondelok oznámili, že rozšíria testovacie kapacity v ôsmich oblastiach v Anglicku, kde za posledný týždeň zaznamenali 11 prípadov nákazy tzv. juhoafrickým variantom koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP.

Kapacity na testovanie sa zvýšia v oblastiach, kde žije približne 80.000 ľudí, vrátane niektorých častí hlavného mesta Londýn.

“Je nevyhnutné, aby sme urobili všetko, čo je v našich silách, aby sme zastavili šírenie tohto variantu. Dôrazne preto vyzývam všetkých v týchto oblastiach, aby sa podrobili testovaniu, či už máte príznaky, alebo nie,” uviedol vo vyhlásení britský minister zdravotníctva Matt Hancock.

Variant známy ako B.1.351 doposiaľ zistili vo viac ako 30 krajinách a minulý týždeň ho prvýkrát zaznamenali aj v Spojených štátoch.

Vedci sa viac než tzv. britského variantu nového koronavírusu (známeho ako B.1.1.7) obávajú práve juhoafrického variantu. Dôvodom je, že tento variant je možno rezistentný voči niektorému z účinkov protilátok produkovaných súčasnými vakcínami či liečbe syntetickými protilátkami.

- Reklama -