Jourová bude rokovať s predstaviteľmi SR o právnom štáte a dezinformáciách

0
eurokomisárka Věra Jourová (Foto: TASR)

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v pondelok a utorok uskutoční “virtuálnu návštevu” Slovenska, pričom jej online diskusie so slovenskými predstaviteľmi sa budú zameriavať na otázky právneho štátu a boj proti dezinformáciám.

Kabinet českej eurokomisárky spresnil, že v priebehu pondelka sa Jourová prostredníctvom videokonferencie spojí s ministerkou spravodlivosti SR Máriou Kolíkovou. Témou ich diskusií má byť reforma rezortu spravodlivosti a bezpečnosť novinárov na Slovensku.

Jourová bola pred dvoma týždňami upozornená na prípad sledovania redaktorky Denníka N Moniky Tódovej. List s prosbou o vyšetrenie tejto kauzy z úrovne eurokomisie dostala od členov pracovnej skupiny pre médiá (Media Working Group) Európskeho parlamentu. Túto skupinu tvorí deväť europoslancov z piatich politických frakcií. Zaoberá sa otázkami súvisiacimi s ochranou novinárov.

V utorok má Jourová na programe videorozhovor s predstaviteľmi Národnej rady SR, ktorého hlavnými témami sú výročná správa EÚ o stave právneho štátu, boji proti korupcii a stav demokracie.

So slovenskými odborníkmi, ktorí sa zameriavajú na boj proti hybridným útokom, podpredsedníčka EK prediskutuje problematiku šírenia dezinformácií.

V priebehu tohto týždňa Jourová uskutoční aj videokonferenciu s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislavom Gröhlingom zameranú na vzdelávanie rómskych detí. Ide o oblasť, ktorá je dlhodobým terčom kritiky zo strany inštitúcií EÚ a Rady Európy.

- Reklama -