Obhajca Moniky Jankovskej si prišiel osobne vypočuť okolnosti nedeľného incidentu

0
Archív. Na snímke obvinenú bývalú štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti SR Moniku J. privádzajú na Špecializovaný trestný súd 22. januára 2021 v Banskej Bystrici. (Foto: TASR)

Obhajca väzobne stíhanej Moniky Janovskej Peter Erdös nemá podrobné informácie o incidente, ktorý sa stal v nedeľu (31. 1.). V pondelok popoludní navštívil svoju klientku v Nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne.

“V pondelok ráno som bol Ústavom na výkon väzby v Banskej Bystrici informovaný, že moju klientku v nedeľu hospitalizovali a v pondelok ju previezli do Nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne. Prišiel som hneď, ako sa dalo, aby som zistil okolnosti aj tých medializovaných informácií,” povedal pred vstupom do väzenskej nemocnice v Trenčíne Erdös.

Ako dodal, potrebuje sa s klientkou porozprávať a ak mu dá súhlas, bude informovať, čo sa vlastne stalo.

Obhajca obvinenej Peter Erdös (nie je na snímke) prišiel navštíviť svoju klientku Moniku Jankovskú v Nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne, 1. februára 2021 v Trenčíne. (Foto: TASR)

V nedeľu krátko predpoludním príslušníci z ústavu Banská Bystrica pri komunikácii s obvinenou spozorovali, že nereaguje obvyklým spôsobom. Hovorca Ministerstva spravodlivosti SR Peter Bubla doplnil, že obvinená bola na základe odporučenia ústavného lekára vyšetrená vo Fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici.

Ako informovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, rezort z preventívneho dôvodu eviduje incident Moniky Jankovskej ako pokus o samovraždu.

“Z informácií, ktoré máme na základe vyjadrenia obvinenej, vyplýva, že nemala žiadny úmysel, ktorý by súvisel so suicidálnym plánom. S ohľadom na to, že bola požitá väčšia dávka liekov ako tá, ktorá bola nariadená lekárom, sa javí, že mohla mať iný zámer ako ten, že chcela mať pokojnejší spánok,” dodala Kolíková. V tejto súvislosti zriadila komisiu na preskúmanie postupov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS).

Ministerka má informácie, že Monike Jankovskej bola poskytovaná dávka liekov v týždňových intervaloch. “Neplatí pravidlo, že by sa poskytovali lieky na dennej báze a boli požité pred príslušníkom zboru,” spresnila s tým, že sa rozhodla prehodnotiť štandardy podávania liekov väzobne stíhaným a väzneným osobám.

Kolíková dodala, že lieky, ktoré boli Monike Jankovskej takto poskytované, by nemali ani pri nadmernom požití spôsobiť vážne ohrozenie zdravia. Janovská je podľa ministerky momentálne hospitalizovaná v Nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne.

vo videu Peter Erdös, obhajca Moniky Jankovskej

- Reklama -