EÚ odsúdila “rozsiahle zadržiavanie” ľudí na demonštráciách na podporu Navaľného

0
Šéf diplomacie EÚ Josep Borell. Foto: TASR/AP

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell odsúdil “rozsiahle zadržiavanie a neprimerané použitie sily” proti protestujúcim ľuďom a novinárom v nedeľu v Rusku. Napísal to v príspevku na Twitteri, z ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Borrell v tvíte dodal, že “Rusko musí plniť svoje medzinárodné záväzky”. Reagoval tak na vyše 4000 zadržaných po celom Rusku a na zablokovanie centra Moskvy počas masívnych zásahov polície proti protestom, na ktorých ľudia požadovali prepustenie uväzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného.

Polícia podľa tlačovej agentúry AP zadržala na protestoch vyše 4500 demonštrantov.

Do ulíc miest po celom Rusku vyšli v nedeľu desaťtisíce ľudí. Skandovali aj heslá proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Podobné protesty sa konali tiež minulý víkend.

Rusi vyjadrujú zatiaľ najväčšiu nespokojnosť s vládnutím Putina za posledné roky.

Napriek hrozbe väzenia, varovaniam úradov na sociálnych sieťach a hustým policajným kordónom sa nedeľné protesty konali v mestách vo všetkých 11 časových pásmach Ruska.

Na snímke policajti zatýkajú ženu počas protestu proti uväzneniu vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného v Chabarovsku v Rusku v nedeľu 31. januára 2021. (Foto: TASR/AP)


      

- Reklama -