Taliansky úrad AIFA schválil vakcínu od AstraZenecy, najmä pre ľudí do 55 rokov

0
AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Taliansky úrad pre reguláciu liekov AIFA v sobotu oznámil, že schválil používanie vakcíny proti ochoreniu COVID-19, vyvinutej spoločnosťou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou. V predchádzajúci deň schválila očkovaciu látku aj Európska agentúra pre lieky (EMA). Informáciu priniesla tlačová agentúra Reuters.

Taliansky úrad odporučil túto vakcínu predovšetkým pre dospelých vo veku 55 rokov a menej. 

Vakcína je tretia v poradí, ktorá sa môže používať v Európskej únii. Súhlas majú ešte dve očkovacie látky – od partnerských spoločností Pfizer a BioNTech a od firmy Moderna.

“Schválenie tretej vakcíny je dôležitým prínosom pre našu prebiehajúcu očkovaciu kampaň,” uviedol generálny riaditeľ AIFA Nicola Magrini.

Vedecko-technická komisia talianskeho regulačného úradu potvrdila, že vakcína od AstraZenecy má účinnosť približne 60 percent a je “ďalšou rozumnou možnosťou” v boji proti pandémii, píše sa vo vyhlásení.

Vzhľadom na to, že údaje v štúdii ukázali určitý stupeň neistoty pri stanovení účinnosti vakcíny u ľudí vo veku nad 55 rokov, regulačný úrad odporúča jej “prioritné použitie” u ľudí vo veku 18 až 55 rokov.

EMA v piatok oznámila, že nie je dostatok údajov a výsledkov týkajúcich sa ľudí vo veku nad 55 rokov, aby sa dalo určiť, ako vakcína od AstraZenecy účinkuje v tejto vekovej kategórii. Napriek tomu EMA dodala, že vakcínu je možné podávať aj starším ľuďom.

- Reklama -