Klus: Nemecko je náš strategický spojenec, a preto môžeme spolu premýšľať, čo sa dá robiť inak

0
Štátny tajomník MZVaEZ SR Martin Klus (SaS). Foto: TASR

„Aj keď sa nám dnes často zdá, že sme ponorení len v kríze a rizikách, zložitá doba nám zároveň prináša príležitosť premýšľať o tom, čo môžeme robiť inak. Lepšie, inovatívnejšie, digitálnejšie alebo ekologickejšie. A spolupráca Slovenska a Nemecka môže byť v tejto súvislosti skvelým príkladom, ako na to, “ povedal štátny tajomník Martin Klus počas príhovoru v rámci online networkingu Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (AHK Slowakei).
      
      „Nemecko je náš strategický spojenec a partner, s ktorým zdieľame hodnoty liberálnej demokracie a právneho štátu. Už dlhodobo prekvitá aj naša ekonomická spolupráca. V roku 2019 dosiahol celkový obrat nášho bilaterálneho obchodu výšku viac ako 30 miliárd eur. Takmer štvrtina slovenského exportu a šestina nášho dovozu je spojená s Nemeckom, ktoré je zároveň jedným z najvýznamnejších investorov na Slovensku. Zhruba 450 nemeckých spoločností zamestnáva na Slovensku takmer 140-tisíc ľudí,“ priblížil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.
      

V roku 2020 sa však pandémia ochorenia COVID-19 negatívne podpísala aj pod zníženie slovensko-nemeckého obchodného obratu. Slovensko, ako otvorená a proexportne orientovaná ekonomika, sa preto chce zameriavať na minimalizáciu dopadov koronakrízy a v tejto súvislosti sú vítané aj pomoc a skúsenosti z Nemecka.
     

 „Uvedomujeme si dôležitosť otvorených hraníc, a to nielen pre ďalší rast slovenského hospodárstva, ale aj celej EÚ, vrátane Nemecka. Zachovanie cezhraničného pohybu a fungujúceho jednotného trhu je v našom záujme. Ďalšími spôsobmi, ako čeliť súčasným ekonomickým výzvam, je zlepšovať podnikateľské prostredie a zamerať sa na inovácie, napríklad aj v kybernetickej bezpečnosti v automobilovom priemysle,“ vyhlásil Martin Klus.
      

Zároveň dodal, že vo viacerých oblastiach môže Slovensko, vďaka úspešným príbehom vedcov, podnikateľov alebo inovátorov, veľa ponúknuť svojim zahraničným partnerom.
     

 Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora (AHK Slowakei) sa od svojho vzniku v roku 2005 zameriava na podporu hospodárskych vzťahov medzi Slovenskom a Nemeckom, a to najmä poskytovaním služieb pre spoločnosti z oboch krajín. Je súčasťou globálnej siete viac ako 140 zahraničných zastúpení nemeckého hospodárstva vo vyše 92 krajinách sveta.

- Reklama -