Kolíková dočasne zastavila sudkyni Kyselovej výkon funkcie, keďže je stíhaná väzobne

0
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) Foto: TASR

Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) podala návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudkyne Krajského súdu (KS) v Žiline Evy K. TASR o tom informoval hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.
      Hovorca doplnil, že dôvodom návrhu je vznesené obvinenie prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry za zločin prijímania úplatku spolupáchateľstvom a pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, pričom ide o úmyselné trestné činy.
      “Preto ministerka spravodlivosti navrhuje, aby disciplinárny senát vydal rozhodnutie, ktorým JUDr. Eve K. dočasne pozastaví výkon funkcie sudcu, a to až do právoplatného skončenia trestného stíhania,” spresnil.
      Sudkyňa je momentálne stíhaná väzobne. Dôvodom je obava z ovplyvňovania svedkov, teda kolúzna väzba. Rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu nie je právoplatné. Obvinená proti nemu podala sťažnosť a sťažnosť podal aj prokurátor kvôli neakceptovaniu preventívnej väzby. Rozhodne o nich Najvyšší súd SR.
      Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala Evu K. 20. januára na pracovisku KS v Žiline. V rámci policajnej akcie bola v mieste bydliska zadržaná aj emeritná sudkyňa toho istého súdu Mária U.

- Reklama -