Desať migrantov z Afganistanu zadržala polícia pri Prešove

0
Foto: Polícia SR

Polícia na kopci Chmeľov v okrese Prešov zadržala vo štvrtok (28. 1.) večer desať migrantov z Afganistanu. TASR o informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.
      Polícia zasahovala na mieste na základe hlásenia vodiča nákladného vozidla na linku 158, ktorý počul hlasy a buchot z návesu. “Policajti po príchode zistili, že colná plomba je neporušená, ale na bočnej strane návesu je prestrihnuté bezpečnostné lanko. Privolali preto aj kolegov z Finančnej správy. Tí boli oprávnení zlomiť plombu a otvoriť náves. Nachádzalo sa tam desať osôb,” uviedla Bárdyová
.
     

 Ako ďalej povedala, policajti najprv zisťovali, či sú cudzinci v poriadku, či nie sú zranení a potom ich odviedli na oddelenie vykonať potrebné procesné úkony.
     

 “Cudzinci uviedli, že pochádzajú z Afganistanu. Z desiatich ôsmi uviedli dátumy narodenia maloletých osôb, preto im bolo vykonané vyšetrenie na zistenie takzvaného kostného veku. Na základe znaleckých posudkov sa však potvrdilo, že sú to osoby staršie ako 18 rokov. Policajti im odobrali aj daktyloskopické odtlačky prstov a zistili, že cudzinci sú žiadateľmi o azyl v inom členskom štáte, konkrétne v Rumunsku a jeden aj v Grécku,” doplnila Bárdyová.
      

Cudzinci budú po vydaní rozhodnutia o zaistení eskortovaní na Útvar policajného zaistenia pre cudzincov (ÚPZC) v Sečovciach.
      

“Trasa presunu nákladiaka mala byť z Bulharska cez  Rumunsko, Maďarsko až na Slovensko. Vodič mal posledný odpočinok v Rumunsku pri meste Temešvár. Hranicu medzi Maďarskom a Slovenskom prekročil cez hraničný priechod Milhosť a pokračoval v smere do Poľska,” dodala Bárdyová.

- Reklama -