Karas: Advokátska komora stále nemôže informovať o „disciplinárkach“ advokátov

0
ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) Foto: TASR

Slovenská advokátska komora (SAK) stále nemôže informovať o „disciplinárkach“ advokátov. „Nie je tu žiaden posun,“ uviedol v rozhovore predseda SAK Viliam Karas. Ministerstvo spravodlivosti SR chce riešiť otázku disciplinárnej zodpovednosti právnických profesií v rámci kreovania disciplinárneho poriadku pre Najvyšší správny súd (NSS) SR.

„Mrzí ma to, lebo jedným z mojich cieľov je stransparentnenie disciplinárnych konaní komory. Aby bola verejnosť informovaná o tom, že je u nás vyvodzovaná disciplinárna zodpovednosť,“ podotkol Karas, ktorý vykonáva funkciu predsedu SAK od januára 2021. 

Komora podľa neho realizuje každoročne viac ako 100 disciplinárnych konaní. „Približne v 70 prípadoch je vyvodená zodpovednosť voči konkrétnemu advokátovi. Bohužiaľ, nevieme a nemôžeme o tom informovať,“ dodal s tým, že SAK v júni 2020 predložila rezortu spravodlivosti návrh legislatívneho riešenia.

Komora zaznamenala vyhlásenie rezortu spravodlivosti, že návrh plánuje implementovať. „Na rokovaniach s ministerstvom sa budeme pýtať aj na túto otázku,“ zdôraznil.

- Reklama -