Libanon: Ľudia vyjadrujú nespokojnosť s lockdownom a hospodárskou krízou

0
Demonštranti hádžu kamene na príslušníkov poriadkovej polície počas pokračujúcich protestov proti lockdownu a hospodárskej kríze v Tripolise vo štvrtok 28. januára 2021. Protesty v Libanone trvajú už štvrtý deň, píše AP. Na čele krajiny je dočasná vláda. Libanon zažíva jednu z najťažších hospodárskych kríz vo svojich dejinách a mnoho ľudí žije pod hranicou chudoby.(Foto: TASR/AP

Demonštranti v meste Tripolis na severe Libanonu podpálili vo štvrtok niekoľko budov, informovala v piatok agentúra AP.

Protesty v Libanone trvajú už štvrtý deň, píše AP a pripomína, že Libanon sužuje pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 i hospodárska kríza. Na čele krajiny je dočasná vláda.

Protesty pokračovali po pohrebe demonštranta, ktorého bezpečnostné zložky zastrelili v noci na štvrtok. Ďalších viac ako 220 ľudí utrpelo zranenia.

Protestujúci vo štvrtok kameňmi zaútočili na príslušníkov bezpečnostných zložiek, ktorí odpovedali slzotvorným plynom. Menšie protesty hlásili vo štvrtok aj v ďalších mestách v Libanone.

Demonštranti vyjadrujú nesúhlas s opatreniami, ktoré uzavreli krajinu takmer na mesiac a zhoršili už aj tak nie najvyhovujúcejšie životné podmienky obyvateľstva.

Libanonská armáda bola vo štvrtok povolaná s cieľom upokojiť situáciu a hasiči zasahovali pri požiari historickej budovy, ktorú demonštranti podpálili.

Libanon zažíva jednu z najťažších hospodárskych kríz vo svojich dejinách a mnoho ľudí žije pod hranicou chudoby.

- Reklama -