Rusko: Súd odmietol prepustiť Navaľného z väzby

0
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj vypovedá na súde v Moskve vo štvrtok 28. januára 2021. Navaľnyj bol uväznený krátko po príchode z Nemecka do Moskvy. Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) zdôvodnila jeho zadržanie tým, že je na medzinárodnom zozname osôb hľadaných pre porušenie podmienok výkonu podmienečného trestu. Vo štvrtok súd pojednáva odvolanie proti rozhodnutiu o jeho 30-dňovom vzatí do väzby. Budúci týždeň bude ďalší súd rozhodovať o tom, či ho za údajné porušenia predpisov pošle na niekoľko rokov do väzenia. (Foto: TASR/AP)

Súd v Moskve zamietol vo štvrtok odvolanie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného proti jeho umiestneniu do vyšetrovacej väzby. Informovala o tom agentúra AP.

Sudca z moskovského oblastného súdu uviedol, že predchádzajúci rozsudok mestského súdu by mal “zostať nezmenený”, píše agentúra AFP.

Alexej Navaľnyj sa nachádza vo väzbe od 18. januára a má v nej zostať do 15. februára. Do Ruska sa vrátil 17. januára z Nemecka po tom, čo tam ukončil liečbu po pokuse otráviť ho nervovoparalytickou látkou novičok. Z pokusu o vraždu vlani z augusta Navaľnyj už od začiatku obviňuje ruskú vládu, tá však toto tvrdenie odmieta.

Zadržali ho krátko po pristátí na moskovskom letisku Šeremetievo. Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) to zdôvodnila tým, že Navaľnyj je na medzinárodnom zozname hľadaných pre porušenie podmienok výkonu podmienečného trestu.

- Reklama -