Krajčí: Školy sa od 1. februára neotvoria

0
Na snímke zľava minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) počas tlačovej konferencie k opatreniam v súvislosti s otváraním škôl v Bratislave 28. januára 2021. (Foto: TASR)

Školy sa v pondelok 1. februára ešte neotvoria. Pokračovať sa bude v dištančnom spôsobe výučby. Po rokovaní konzília odborníkov to potvrdil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Konzílium podľa jeho slov neodporúča uvoľňovanie opatrení od februára.

Žiaci základných a stredných škôl sa budú učiť naďalej dištančne a do materských škôl a školských klubov detí môžu ísť len deti rodičov z kritickej infraštruktúry a tých, ktorí nemôžu pracovať z domu. “Touto cestou apelujem na zriaďovateľov a riaditeľov škôl, aby zabezpečili dostupnosť materských škôl a školských klubov detí na I. stupni základných škôl pre zamestnancov kritickej infraštruktúry a rodičov, ktorí nemôžu pracovať z domu, ak tak doteraz neurobili,” vyzval šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS).

Na zlú situáciu poukázal Krajčí, počet hospitalizovaných pacientov v nemocniciach podľa neho nechce klesnúť. “Akékoľvek uvoľňovanie opatrení by bolo v tejto chvíli nezodpovedné,” povedal Krajčí.

Gröhling verí, že od 8. februára by sa mohli otvoriť materské školy a prvý stupeň základných škôl prezenčnou formou. “Nebude sa anulovať žiaden ročník,” povedal minister školstva s tým, že sa rovnako neuvažuje ani o opakovaní ročníka.

V súvislosti s termínom jarných prázdnin sa zatiaľ neuvažuje, že by sa rušili. Gröhling poznamenal, že by sa mohli vytvoriť jarné školy, podobne ako to bolo v prípade leta, kedy sa uskutočnili letné školy. Cieľom bude podľa šéfa rezortu školstva prejsť si so žiakmi potrebné učivo a doplniť vzdelanie v tých oblastiach a predmetoch, v ktorých majú nedostatky. Prípadné zvýšené náklady, ktoré školám vzniknú, im preplatia. “Ak sa rozhodnú zorganizovať takzvané jarné školy, výdavky im preplatíme v rámci dohodovacieho konania. Tak to bolo aj na jeseň 2020 pri zvýšených nákladoch na organizovanie výučby v skupinách päť plus jedna,” ozrejmil Gröhling.

Minister školstva povedal, že v Štátnom pedagogickom ústave pripravujú proces kurzov možného “dotiahnutia vedomostí, keď získajú informácie, kde sa nachádzajú žiaci.” Povedal, že takéto kurzy by sa mali iniciovať na základných školách a platiť by mali od marca s tým, že budú aj preplácané.

Ministerstvo školstva chce počas budúceho týždňa zverejniť nový manuál pre otváranie škôl. “Ten by mal fungovať od 8. februára, aby sme sa vedeli čiastočne nejakým spôsobom pripraviť a nachystať, aké tam budú opatrenia,” povedal Gröhling. Rovnako počas nasledujúceho týždňa chce rezort školstva uzatvoriť aj výsledky obstarávania kloktacích testov v školách.

Na tému očkovania učiteľov mal rezort školstva s ministrom zdravotníctva niekoľko diskusií. “Myslím si, že ministerstvo zdravotníctva nám vyšlo v ústrety a učitelia sa nachádzajú v siedmej fáze. Keď si pozriete všetky fázy predtým, tak tam sú naozaj ľudia, ktorí to potrebujú,” uzavrel Gröhling.

zľava minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) a minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) Foto: TASR
- Reklama -