Pellegrini: Na čo siahnu, to pobabrú a pritom sa rozhádajú, vláda amatérov musí skončiť

0
Peter Pellegrini (Hlas-SD) Foto: TASR

Chce vymeniť vládu amatérov – a to aj pomocou referenda, pretože „ľudia sa potrebujú nadýchnuť, a nie byť zlostní“. One man show Matoviča podľa neho krajinu vrhá do chaosu. „Vláda amatérov musí skončiť a treba vrátiť politiku skúsenosti, odbornosti a zdravého rozumu,“ zdôrazňuje predseda Hlas-SD Peter Pellegrini pre ParlamenteListy.sk

Na svoj profil ste napísali, že vláda nezvládla boj s pandémiou a je zodpovedná za tisícky mŕtvych a miliardové škody. Poukazujete na nárast mŕtvych. Keď prišiel Igor Matovič s obvinením Richarda Sulíka za tisíce mŕtvych, vyvolalo to ostrú reakciu. Skutočne si myslíte, že za mŕtvych môže vláda Igora Matoviča? Na pandémiu predsa zomierajú tisíce ľudí všade vo svete.

Všetky vlády vo svete bojujú s pandémiou, ako aj s jej ekonomickými a sociálnymi dopadmi. Nepočul som však v EÚ o vláde, ktorá sa háda medzi sebou, nepočúva odborníkov dokonca ich vyhlasuje za nepriateľov a obviňuje jeden druhého z neschopnosti riadiť štát. Fakt, že Sulík je zodpovedný za smrť 4300 ľudí a za miliardové škody som nepovedal ja, ale predseda vlády, ktorý vzápätí po tom, čo to vyhlásil, nechal pokojne svojho vicepremiéra sedieť v jeho kresle. Podľa krízového manažéra Škodného, ktorého si v prvej vlne najal Matovič, Ústredný krízový štáb nezasadal od 8. decembra a koalícia sa iba hádala. Navyše Igor Matovič uviedol, že testy, ktoré objednal Sulík, tak by nimi nedal testovať ani psov a že s ľuďmi robili hókusy pokusy. Ak si to rozmeníme, táto vláda ohrozila životy ľudí, dodala im testy, ktoré im dali falošnú nádej a s tou navštívili mnohí svojich starších príbuzných. Tragické dôsledky sú z toho zrejmé. Ak niekto dnes zomiera na Slovensku na koronavírus, je to reálna zodpovednosť vlády, ktorá nedodala kvalitné testy a navyše pasívne sa prizerala nárastu pandémie. Preto strana HLAS – sociálna demokracia podala trestné oznámenie na premiéra  a niektorých ministrov. 

Môže za to podľa vás spor Sulíka s Matovičom, komunikácia, nariadenia ústredného krízového štábu? 

Problém tejto vlády je od ich nástupu zrejmý. Amaterizmus a neprofesionalita sa ukazuje na každom kroku. Hádky Matoviča so Sulíkom paralyzujú výkon všetkých orgánov. To nehovorím len ja, ale aj tí experti, čo na tých sedeniach asistujú. Druhý problém je, že nepočúvajú expertov. Z tých urobili nepriateľov štátu. Výsledkom toho je chaos a svojvôľa premiéra, ktorý sa správa ako malé dieťa. Keby nešlo o štát, ale o pieskovisko, bolo by to úsmevné. V hre sú však osudy ľudí. Opatrenia tejto vlády prichádzajú neskoro, sú polovičaté, alebo sa míňajú účinkom. Minister zdravotníctva Krajčí mal už dávno podať demisiu po tom, čo ho ignorovali a nepresadil pred sviatkami tvrdý lockdown. Pestujú si papalášizmus, deštruujú dôveru v štát a výsledkom je chaos, porušovanie pravidiel a rast radikalizmu vo verejnosti.

 Vaša strana vytvára petičný výbor za referendum o predčasných voľbách. Keďže Hlas si udržiava najviac predvolebných preferencií, zaujímalo by ma, či by ste naozaj chceli v tomto zložitom období prebrať krajinu?

HLAS – sociálna demokracia sa správa zodpovedne. Počúvame ľudí zo všetkých regiónov Slovenska, ktorí nás doslova prosia, aby sme ukončili pôsobenie tejto vlády amatérov a papalášov. Cítia sa existenčne aj zdravotne ohrození ich nekompetentnosťou a žiadajú ukončiť tento chaos. Preto sme predložili do Národnej rady zákon o ukončení mandátu tejto vlády a ak neprejde v pléne, ideme do referenda. Už som oslovil listom predsedov opozičných strán aj mimo parlamentu, aby sme vytvorili petičný výbor a začali zbierať podpisy na referendum. Slovensku ponúkame odbornosť a profesionalitu a verím, že by sme napriek objektívnym ťažkostiam, ktoré korona prináša, ponúkli riešenia na báze expertov a zdravého rozumu. Ľudia videli, ako sme riešili koronu v prvej vlne.

Myslíte si, že by bolo referendum úspešné? Okrem jedného boli zatiaľ všetky neplatné kvôli účasti.

Počúvame náladu ľudí. Všade sa šíri radikálnosť a doslova sú ľudia naštvaní. Zlyháva ekonomická pomoc, chaos je v pandemických opatreniach, ľuďom sa vysmievajú rovno do očí svojimi papalášskymi výnimkami, stačí spomenúť Kollára v nemocnici , alebo Holého pobyt v Británii. Slovensko začína pripomínať vriaci kotol a som presvedčený, že predčasné voľby by boli riešenie pre Slovensko. Potrebujeme sa nadýchnuť a nie byť frustrovaní a zlostní.

Referendum chcete kvôli pokračovaniu plošného testovania. Okrem toho podľa vás má Marek Krajčí absolútne deravý plán očkovania. Skúsme byť konštruktívni, čo by ste navrhovali vy?

Tejto otázke čelíme prakticky stále. Chcem však povedať, predstavte si, že by nabúralo auto do stromu a vy sa spýtate, čo by som robil. No v prvom rade, by som do toho stromu nikdy nenabúral, pretože by som počúval expertov, že je to nebezpečná cesta a tak treba prispôsobiť jazdu. Ale hovoríme to stále. Vymýšľame vymyslené. Pozrime sa, ako to riešili krajiny, ktoré boli v rovnakej situácii. Napríklad Bulharsko. Prísny lockdown a testovanie najhorších okresov, kombinované s masívnou ekonomickou pomocou. Toto stačilo robiť. Pozrite sa, ako som konal v prvej vlne. Tu sme svedkami, miernych lockdownov, pololockdownov a potom nezmyselného skríningového plánu Igora Matoviča. Koalícia mu ustúpila, dostal svoju lízanku, ktorá  sa však premení na bič na samosprávy, ktoré krvácajú. Pozrite sa ako zlyhávajú pri vakcinácii. Povedzte mi jedinú oblasť, ktorú nezbabrali.

Je lepší teda prístup testovania len v postihnutých okresoch?

Kombinácia tvrdého lockdownu, testovania v postihnutých okresoch a efektívneho očkovania. Nikto nič iné nevymyslel, okrem Igora Matoviča, ktorý boj s pandémiou poňal ako one man show a súťaží o prestížnu cenu vo svete. A táto jeho posadnutosť na hranici zdravého rozumu uvrháva do chaosu celú krajinu.

Neviete si predstaviť vládu so Smerom. S kým by teda prichádzala do úvahy, keď nie so Smerom? Niektorí súperi vás nazývajú Smerom 2, myslíte si, že máte väčší koaličný potenciál?

Poviem to jasne. Nikdy sa nebudeme púšťať do žiadnych špekulácii. Vo voľbách rozhodujú voliči. Tí rozdajú karty a predurčia aké možné kombinácie prídu do úvahy. Počkajme si. Máme silný sociálny program, víziu budúcnosti Slovenska a o tom sa chceme baviť, keď príde čas. Vo vzťahu k SMER-u chcem povedať iba jedno. Opozičná scéna sa prekreslila a hlavným súperom  je pre nás táto vláda amatérov a tento fakt treba rešpektovať. Netreba sa vzájomne urážať, ale ponúkať riešenia. To od nás očakávajú voliči. Hádok, osobných útokov a osočovaní vidia dosť v koalícii. HLAS – sociálna demokracia, ak chce uspieť, sa musí sústrediť na konštruktívnu politiku pre ľudí.

Váš príspevok pri vítaní zdravotníckych pomôcok dovezených v marci z Číny bol druhým najpopulárnejším obrázkom za minulý rok na slovenskom Facebooku. Ako sa spätne pozeráte na ten čas? Vtedy sme ani nevedeli domyslieť skutočné následky choroby.

Priznám sa, že to boli zložité časy. Nemali sme skúsenosť, čo prichádza a videli sme v priamom prenose zábery mŕtvych z Bergama. EÚ v tom čase podcenila situáciu nereagovala a na trhu so zdravotníckym materiálom sa rozpútala doslova vojna medzi štátmi. Každý bojoval za svoje záujmy. Ako predseda vlády som robil všetko preto, aby sme na trhu našli priestor a som veľmi rád, že sa to podarilo. Myslím, že tá snímka hovorí za všetko.

Vláda po mesiacoch skúseností s Covid- 19 nakúpila nekvalitné testy, nikto za to nenesie zodpovednosť. Kto by ju však mal podľa vás niesť? Vy kvôli tomu podávate žalobu na premiéra a vládu. Premiér hovorí, že za to môže minister hospodárstva, ten zase že minister zdravotníctva… 

Tento problém má dve roviny. Politickú a trestnoprávnu. Politickú v tom, že si neviem predstaviť, ak obviním vicepremiéra z nákupu testov nehodných pre psa, že ešte sedí vo svojom kresle. Trestnoprávna v tom, že už dávno malo byť podané trestné oznámenie na človeka, ktorý svojimi testami mohol zapríčiniť smrť ľudí a obrať štát o miliardu eur. Výsledok? Nič sa nedeje a páni sa ďalej zabávajú s touto krajinou a ľuďmi, ktorí tu žijú. To musí skončiť a pomôcť nám môžu iba samotní ľudia.

A čo Ján Rudolf a naše hmotné rezervy? Tie predsa nákup zabezpečili.

Nechce sa mi vŕtať v tom morálnom bahne. Matovič označil vinníka a nekoná. Rudolf je na konci  reťazca tohto politického marazmu. Najlepšie by bolo pre tento štát, keby odišli všetci.

V čom je podľa vás najväčší problém tejto vlády?

Odpoviem inak. Povedzte mi oblasť, kde nezlyhávajú. Na čo siahnu, to pobabrú a pri tom sa rozhádajú. Takú slabú vládu Slovensko vo svojich dejinách nezažilo. A to tu boli všakovaké koalície, ale vedeli jedno. Rešpektovať inštitúcie a mechanizmy štátu. Pozrite sa, čo koalícia urobila z Národnej rady. Slúžku. Ide o druhý ústavný orgán v štáte a urobili z neho administratívu, ktorá len odsúhlasuje vládne nezmysly. Prepisujú ústavu ako sa im zachce, za čo ich už kritizujú sudcovské autority, a dokonca pani prezidentka. Rozbili sociálny dialóg, zrušili strop odchodu do dôchodku, na čo odborári reagujú vyzbieranou 300 000 petičnou listinou. Nie je v spoločnosti sociálna a profesijná skupina, ktorú by si nepostavili proti sebe.

A čo minister hospodárstva Richard Sulík, ako hodnotíte jeho pozíciu v koalícii či rolu pri nákupe testov, za ktorú zožal silnú kritiku… 

Myslím si, že jeho politická hra na zdravý rozum v koalícii skončila. A voliči pochopili, že s nimi nehrá poctivú hru. Najskôr kritika a na konci vždy ústup  Matovičovi. Protestuje, ale nikdy sa nezastal svojich straníckych kolegov keď ich predseda vlády ponižoval. Či už išlo Klusa, Gröhlinga alebo Bittó Cigánikovú. Táto hra sa nedá hrať donekonečna a čakal som po obvineniach, ktoré mu adresoval predseda vlády, že bude konať. Ale idú spolu ďalej. Ak niekto z tohto nezmyselného konfliktu najviac trpí, tak sú to ľudia, ktorí tu žijú. Potrebujú riešenia a nie hlúpe hádky, ktoré paralyzujú výkon moci a otravujú zlou náladou spoločnosť.

Záujem o vstup do vašej strany má podľa vás 700 ľudí. Mnohým to číslo nič nehovorí. To je na dnešné stranícke pomery podľa vás veľa, či priemer? Ste s týmto číslom spokojný?

Na vznik strany sme vyzbierali 94 000 podpisov. Číslo 700 vnímame ako začiatok. Na internete pravidelne prostredníctvom Hlásnika komunikujeme so 7000 ľuďmi. Je to potenciál, ktorý chceme využiť. Pri tejto koalícii nás čaká veľa práce ako vrátiť Slovensko do normálu. Na jar budeme mať stranícky snem, dovolíme podpredsedov, schválime program pre Slovensko a popri tom budujeme štruktúry a naberáme sympatizantov. Vláda amatérov musí skončiť a treba vrátiť politiku skúsenosti, odbornosti a zdravého rozumu. Chceme mať výjazdové rokovania v regiónoch Slovenska. Každému jednému, ktorého oslovuje naša politika ponúkam ruku na spoluprácu.

Práca komisie na vyšetrenie smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského sa pre koronu spomalila. Ako ste zatiaľ spokojný s jej výsledkami? Hovoríte, že chcete vedieť pravdu. Niektorí členovia komisie sa vyjadrujú v takom zmysle, že ju už poznajú. Čo si o celom prípade s odstupom času myslíte?

Od samého začiatku tejto tragickej udalosti sme povedali, že nám ide o pravdu. Chceme vedieť, za akých okolností generál Lučanský skonal. Slúžil tomuto štátu, častokrát na hranici života a smrti a verejnosť musí vedieť, čo sa stalo. Som presvedčený, že ministerka mala odstúpiť, tak ako to urobil pri vražde dvoch mladých ľudí minister kultúry, alebo pri havárii lietadla s vojakmi minister obrany Liška. Táto ministerka komunikáciu nezvláda, je častokrát až cynická, bez empatie. Účasť v satirickej relácii, kde sa vyjadrovala k smrti generála bola cez hranicu vkusu a etiky. Generálny prokurátor koná, rovnako bezpečnostný výbor a verím, že sa verejnosť dozvie pravdu.

Viac ako polovica ľudí si myslí, že by malo prebehnúť referendum o predčasných voľbách z dôvodu, že vláda nezvláda boj s pandémiou, dve tretiny si myslia, že Matovič boj s pandémiou nezvláda. Myslíte si, že by aj prišli k urnám? Lebo práve účasť je problém každého referenda na Slovensku.

Nálada spoločnosti sa mení a volanie po zmene rastie priamo úmerne tomu, čo táto vláda každý deň vystrája. Spoločnosť chce pokoj, racionálne riešenia a nádej, že sa približuje deň kedy sa zmení táto situácia. Obracajú sa na nás ľudia z celého Slovenska a ako preferenčne najsilnejšia strana musíme toto volanie naplniť. Zmena sa môže uskutočniť iba vtedy, ak sa ľudia zomknú a bude to chcieť nadpolovičná väčšina. Také sú pravidlá demokracie. Dajme im šancu realizovať volanie po zmene a nech rozhodne referendum.

Kedy by ste ho chceli zrealizovať?

Predbiehame vývoj. Najskôr sa sústreďme na to, aby začal pôsobiť petičný výbor, definoval otázku a začal sa zber podpisov. O termíne sa budeme baviť, až keď bude 350 000 podpisov.

Na špeciálnom webe referendum2021.sk však nie sú petičné hárky, neexistuje ani petičný výbor, len ste oslovili určité organizácie a nie je známa ani otázka, ktorá by mala byť na hárkoch. Nie je to celé nejaké spomalené?

V politike platí dvojnásobne dvakrát meraj a raz rež. Prijímame rozhodnutia zodpovedne a primerane možnostiam a okolnostiam. Ísť do nepripraveného scenára by nikomu nepomohlo. Treba zriadiť petičný výbor a naformulovať otázku. To by malo byť v priebehu niekoľkých dní.

Ako reagovali oslovené subjekty, ktoré ste pozvali do petičného výboru?

HLAS – sociálna demokracia je momentálne najsilnejšou stranou na politickej scéne z hľadiska prieskumov verejnej mienky. To znamená, že sa opierame o jednu tretinu potenciálnych voličov.

Všetci o referende hovorili, ale nikto nekonal. Preto som otvorene transparentne oslovil potenciálnych partnerov, ktorí sa vymedzujú voči vláde. Nič iné som neurobil, iba poďme prestať tárať a zvolajme na neutrálnej pôde petičný výbor z nezávislých osobností. Mrzí ma, že okamžite začalo politikárčenie a kalkulácie. My sme zodpovedná strana, počúvame hlasy ľudí a tak budeme konať vždy. Otvorene a zodpovedne. My vo svojej snahe uskutočniť referendum budeme pokračovať ďalej, pretože rozoznávame čo si myslia predstavitelia strán a čo si myslia ich voliči. Naša ruka na podporu nezávislého petičného výboru je stále ponúknutá. 

Ako by prebehlo zabezpečenie referenda v dnešnej dobe? Nebojíte sa kritiky za to načasovanie?

Budeme rešpektovať všetky štátne normy a nevystavíme ľudí zbytočnej šikane  a tlaku zo strany moci. Minister Naď aj premiér sa vyhrážali, ale nájdeme spôsob ako spolu s inými partnermi vyzbierame 350 000 podpisov. Profesné, odborové organizácie a sociálne siete, stranícki aktivisti sú silné zbrane.

Strany dnešnej koalície by už nemali väčšinu v parlamente. Myslíte si, že predvolebné prieskumy môžu ovplyvniť aj referendum?

Prieskumy verejnej potvrdzujú jeden trend a to bez ohľadu na čísla. Vládne strany klesajú a voliči sa preskupujú nielen v rámci vládnych táborov, ale naprieč nimi. Tento pohyb a nálady sú zaujímavé  a vytvárajú predpoklady, že ak voliči namiešajú volebné karty, môže vzniknúť viacero variantov vládnutia. My stále hovoríme jedno. Slovensko potrebuje vládu rozumu a sociálnej perspektívy v rodine európskych národov. A k tomu môže výrazne pomôcť referendum, pretože ľudia už majú dosť politickej iracionality, amaterizmu a papalášizmu.

Ste spokojný s rýchlosťou očkovania verejnosti? Nebude neskoro, kým sa dostane vakcína k obyčajným občanom bez zdravotného či profesijného zvýhodnenia?

Musím  otvorene povedať, že tak ako  zlyhali pri boji s pandémiou – hádky, svojvôľa premiéra, nedostatočná ekonomická pomoc- tak ani vakcinácia im veľmi nejde. Od začiatku zle zapli prvý gombík a potom museli prešívať celé sako. Opäť vždy hľadajú niečo originálne, jedinečné a potom zistia že najlepšie je pozrieť sa do susedných krajín ako to oni robia. Stačilo spustiť vakcináciu podľa ročníkov, potom by nemali papalášizmus politikov, ktorí v mladom veku zobrali vakcíny seniorom. Nemuseli by vzniknúť kauzy s celebritami. Pozrite sa na krajiny, ktoré spustili osvetovú kampaň. Vládna koalícia  vytvorila model, že celebrita, ktorá ma sledovateľov, sa môže zaočkovať na úkor seniora. Výsledkom je, že do systému prenikajú celebrity.

Hlas atakuje hranicu 25 percent, masívne beriete hlasy súčasnej koalície a ste na úrovni Smeru ešte spred pár rokov či volebného zisku OĽANO. Ste na to pripravení? Neublíži vám to ako Matovičovi? 

Sústreďujeme sa na politiku pre ľudí. Ochranu slabších, chudobných, seniorov mladé rodiny…ak budeme robiť poctivú politiku podoprenú odbornosťou a profesionalitou, môžeme spoločne veľa dokázať. Prieskumy verejnej mienky sú fajn, ale my musíme odvádzať sto percentný výkon pre ľudí. Tí nám to potom vrátia svojou dôverou a podporou. 

Čo by mala vláda robiť práve v tomto čase?

Ponúka sa mi jediná veta. Najväčšiu službu by urobila ľuďom tejto krajiny, keby odišla. Pretože všetko dobré čo mohla urobiť, už pokazila.

- Reklama -