Rusko: Tisíce ľudí demonštrujú za prepustenie Navaľného, polícia zatýka

0
Policajti zatýkajú muža počas protestu proti väzneniu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného v Moskve 23. januára 2021. (Foto: TASR/AP)

V desiatkach miest v Rusku sa v sobotu konajú nepovolené demonštrácie priaznivcov opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorého minulý týždeň po návrate z Berlína zadržali na letisku v Moskve a umiestnili do vyšetrovacej väzby.

O 14.00 h miestneho času (12.00 h SEČ) sa mal začať protest na Puškinovom námestí v Moskve. Už viac ako hodinu a pol pred začiatkom akcie však príslušníci bezpečnostných zložiek začali zatýkať jeho účastníkov, informoval internetový kanál Avtozak Live. Zatýkanie sa zintenzívnilo po oznámenom spustení protestu, informujú nezávislé ruské médiá.

Policajti podľa svedkov odvádzali z davu do pristavených autobusov najmä mladých ľudí. Portál Mediazona zverejnil video zachytávajúce zadržanie 14-ročného chlapca. Medzi zatknutými je podľa televízie Dožď (Dážď) aj právnička Navaľného protikorupčnej nadácie Ľubov Soboľová.

Ruské úrady varovali, že každý protest bude považovaný za hrozbu pre verejný poriadok a okamžite potlačený. Polícia v Moskve demonštrantov podľa portálu MBCh vyzývala, aby sa nezhromažďovali, dodržiavali rozstupy, používali rúška a “zabránili šíreniu koronavírusovej infekcie”.

Zhromaždenia pod mottom “Sloboda pre Navaľného” boli ohlásené vo viac ako 90 ruských mestách. Demonštrácie už prebehli v mestách na ruskom Ďalekom východe a na Sibíri. Desiatky až stovky ľudí sa zišli v Petrohrade Chabarovsku, Jakutsku, Novosibirsku, Vladivostoku, Perme, Rostove na Done, Ivanove, Samare, Omsku, Kemerove, Irkutsku, Tomsku, Ulan-Ude či Ufe.

Všade došlo k zatknutiu desiatok ľudí. V Ulan-Ude demonštranti obkľúčili policajnú stanicu a požadovali prepustenie zadržaných osôb. Podľa nepotvrdených informácií sa tak skutočne stalo. Na niektorých miestach hádzali demonštranti do policajtov snehové gule.

Ľudskoprávna organizácia OVD-Info informovala o zadržaní 369 ľudí v celom Rusku k 12.30 h SEČ.

Akcie na podporu Navaľného boli avizované aj v desiatkach ďalších miest po celom svete. Konali sa okrem iného v Tokiu, Haagu, Amsterdame či Prahe.

Navaľnyj sa do Ruska vrátil 17. januára, keď v Nemecku ukončil liečbu po pokuse o otrávenie nervovoparalytickou látkou novičok. Lietadlo, ktorým cestoval, na poslednú chvíľu presmerovali na pristátie na letisku Šeremeťjevo.

Navaľného zadržali pri pasovej kontrole. Ruská federálna služba pre výkon trestu (FSIN) to zdôvodnila tým, že Navaľnyj je na medzinárodnom zozname hľadaných pre porušenie podmienok výkonu podmienečného trestu, ktorý dostal v prípade Yves Rocher. Nasledujúci deň ho súd vzal do väzby na 30 dní.

policajti blokujú demonštrantov (Foto: TASR/AP

- Reklama -