Advokáti kritizujú podmienky kolúznej väzby. Posielajú ministerstvu spravodlivosti návrh na zmeny

0

Výkon väzby sa nemôže podriaďovať nefunkčnosti vyšetrovacích kapacít štátu. V rozhovore pre TASR to uviedol predseda Slovenskej advokátskej komory (SAK) Viliam Karas. Doplnil, že väzba predstavuje nevyhnutný zásah do osobnej slobody a mala by trvať nevyhnutný čas.
     

 „Vnímame, že sa väzba často predlžuje len preto, že štát nemá dostatočné personálne kapacity a nevykonávajú sa úkony. Štát zlyháva vo svojej vyšetrovacej povinnosti a nahrádza to obmedzením človeka na osobnej slobode,“ poznamenal predseda. V demokratickej krajine je to podľa neho neprípustné, ide o zásahy do ústavou garantovaných práv občanov na riadny vyšetrovací proces.
     

 SAK navrhla ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí), aby sa otvorila celospoločenská diskusia v otázkach väzobného stíhania. Najmä v súvislosti s kolúznou väzbou SAK kritizuje jej dĺžku a podmienky pre obvinených. „V niektorých prípadoch sa nám javia dôvody kolúznej väzby ako nedostatočné. Hovorí sa tomu aj ‘nadužívaná’ väzba,“ doplnil Karas v rozhovore pre TASR.
     

 Podmienky výkonu kolúznej väzby sa mu zdajú na hrane dôstojného zaobchádzania s obvineným. „Preto je namieste diskutovať o tom, ako táto väzba prebieha a či je vôbec znesiteľná,“ poznamenal s tým, že pracovná skupina SAK momentálne spracúva legislatívny návrh, ktorý by mal reflektovať právnu úpravu podmienok väzobných stíhaní iných krajín EÚ. Rezortu spravodlivosti by mal byť takýto návrh predložený v najbližších dňoch.

- Reklama -